Drágulás után árleszállítás a MÁV-nál

Tizenöt vasútvonalon lesz olcsóbb az utazás júniustól - jelentette be Völner Pál államtitkár. A mostani részleges árcsökkentést megelőzően gyorsvonati felárat vezetett be május 15-től a MÁV-START Zrt.
MTI-Eco, 2013. május 27. hétfő, 15:25

Június elsejétől 15 magyarországi vasútvonalon 15 százalékkal csökkenti a MÁV a jegyárakat - jelentette be Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára hétfőn Budapesten. Az érintett vonalak hossza összesen 549 kilométer, a szakaszokon tavaly 1,7 millióan utaztak; a 15 vonalból 10 olyan, amelyen 2010 után indult újra a forgalom - mondta el. Ezek az Esztergom-Almásfüzitő, a Székesfehérvár-Komárom, a Pápa-Csorna, a Székesfehérvár-Sárbogárd, a Sásd-Komló, az Abaújszántó-Hidasnémeti, a Karcag-Tiszafüred, a Fehérgyarmat-Zajta, a Mátészalka-Csenger, valamint a Lajosmizse-Kecskemét vonalak. Ezeken kívül 15 százalékos kedvezmény vehető igénybe június elsejétől a Balassagyarmat-Ipolytarnóc, a Szeged-Röszke, a Szentes-Orosháza, a Balatonfenyves-Somogyszentpál, és a Rédics-Zalaegerszeg vonalon. Amennyiben jók a tapasztalatok, akkor a nyár folyamán tovább vizsgálják, mely vonalakon lehet még kedvezményes jegyárakat bevezetni - jelezte Völner Pál.

Az NFM-nek a sajtótájékoztatón kiadott közleményéből kiderül, hogy az utasok első lépésben napi 89 vonatra válthatnak az országos tarifánál 15 százalékkal olcsóbb regionális menetjegyet vagy regionális bérletet idén nyártól. Regionális menetjegy kizárólag második kocsiosztályra és csak egy útra váltható; a regionális viszonylaton túl utazók esetében az országos és regionális tarifát felváltva alkalmazza a MÁV - olvasható a közleményben.

A mostani közlésre pár héttel egy általánosabb körű áremelés bejelentést követően került sor, amelynek értelmében gyorsvonati felárat vezetett be május 15-től a MÁV-START Zrt. Május közepétől a menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok használata esetén kötelező lesz gyorsvonati pótjegyet váltani. Az e-ticket rendszerben jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak csak június elsejétől kell megvásárolniuk a pótjegyet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.05.27 20:49

Azért indult újra 2010-ben a forgalom, mert előtte a veszteségek miatt bezárták. Most árat csökkentenek.

Akkor most, 2014-től nyereségesek lesznek ezek a vonalak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html