Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az agrártárca tájékoztatása szerint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének rendezvényén az államtitkár elmondta, hogy a meggy termőterülete Magyarországon mintegy 13 ezer hektár, éves termésmennyisége pedig az elmúlt tíz évben 50 és 85 ezer tonna között ingadozott. Az idei termés valamivel az átlagos alatt lesz, 55-60 ezer tonna várható.

Az áprilisi éjszakai fagyok, valamint a virágzást hátráltató hűvös, szeles időjárás az előzetesen rekordmennyiségűre várt meggy termésnél komoly károkat okoztak. A későbbi érésű fajtáknál a fagyok miatt jóval gyengébb termésre számíthatnak a gazdák, ugyanakkor jó, illetve nagyon jó a termés az Érdi bőtermő esetében - tette hozzá.

A cseresznye belföldi termőterülete mintegy 3 ezer hektár. A fagykárok következtében az idén cseresznyéből is az átlagosnál gyengébb, mintegy 7-10 ezer tonna közötti termés várható - mondta az államtitkár.

Czerván György beszélt arról is, hogy  2016-ban a kertészeti ágazatok kibocsátása 348,5 milliárd forint volt, ezen belül a friss gyümölcsök kibocsátása 89 milliárd forintot tett ki. Magyarországon az egy főre jutó gyümölcsfogyasztás az elmúlt években jelentősen emelkedett, 2010-ben még 37,8 kilogrammot fogyasztott a magyar lakosság évente és fejenként, 2015-re ez a mennyiség már 45,8 kilogrammra emelkedett.