Már a magyar légteret is veszélyeztetik a drónok - durva sztori került napvilágra

Egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma - adta hírül a HungaroControl Zrt. Volt egy eset, amikor 60 méterre megközelített egy repülőgépet egy drón.
Domokos László, 2019. január 18. péntek, 10:41
Fotó: Pixabay

2018-ban több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében. A társaság minden alkalommal megtette a szükséges intézkedéseket.

A pilóta nélküli légi járművek nem megfelelő alkalmazásának repülésbiztonsági szempontból komoly kockázata van. Legutóbb a London-Heathrow-i repülőtéren függesztették fel a forgalmat drónészlelés miatt, korábban, ugyancsak Nagy-Britanniában a gatwicki futópályát zárták le másfél napra.

A repülésbiztonságot veszélyeztető, szabálytalan drónreptetések száma Magyarországon is nőtt. 2018-ban tizenhárom drónészlelésről szóló jelentés érkezett a repülőgépek személyzetétől a HungaroControlhoz, míg 2017-ben összesen három ilyen jelzés volt, 2016-ban pedig egy sem.

Az egyik legkirívóbb eset tavaly novemberben történt, amikor egy érkező járat pilótája azt jelezte a HungaroControl irányítónak, hogy egy drón mindössze hatvan méterrel volt a repülőgép alatt. A társaság minden esetben megtette a szükséges lépéseket az illetékes hatóságok bevonásával.

A légiforgalmi irányító cég megkezdte egy olyan felderítőrendszer beszerzését, amely képes a drónokat a repülőtér környezetében érzékelni és azok adatait a légiforgalmi irányítók számára megjeleníteni - olvasható a mai bejelentésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2019.01.18 13:49

Keresik az ellopott poggyászokat :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html