Egy internetes boltban címke nélkül kínáltak olcsó étolajat addig, amíg a Magyar Nemzet újságírói rá nem kérdeztek a termék eredetére - derült ki a lap riportjából. A történet azzal kezdődött, hogy az újság munkatársai próbavásárlással akarták kideríteni, mit kapnak, ha rákattintanak a rejtélyes étolajfotóra.

A webáruház tájékoztatója szerint 252 forint plusz áfáért bárki - tehát nem csak viszonteladók - vásárolhat étolajat, ha legalább 15 ezer forintnyi mennyiséget visz el egy alkalommal. Az újságírók szorgalmasan kattintgattak, azonban nem sikerült rendelniük, mert a technika lefagyott a próbálkozásaik idején.

Ekkor úgy döntöttek, hogy felkeresik az internetes üzletet üzemeltető cég telephelyét, ahol a raktárban óriási mennyiséget találtak a Tena márkájú horvát étolajból. Az újságírók érdeklődésére kiderült, hogy ezt a terméket kínálják címke nélkül az interneten. Ezt követően írásban tették fel kérdéseiket a cég honlapján lévő e-mail-címen, majd a termék kisvártatva eltűnt a a kínálatból.

A váratlan fordulat összefügghet azzal, hogy egy szakértői csoport egyebek mellett erről a termékről állapította meg, hogy gyanúsan olcsó. Akár 100 forinttal is kevesebbe kerülhet magyar versenytársainál, ami felveti a gyanút, hogy áfacsalással került be az országba.

A cikkből kiderül az is, hogy az újságírók több hasonló termékről és üzletről tájékoztatták a NAV-ot, ám az adóhatóságtól nem érkezett válasz megkeresésükre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megígérte, hogy megvizsgálja az étolajokat.