Dunai hajóbaleset: szinte lehetetlen körülmények között kell kiemelni a roncsokat

Tíz-tizenöt percet tudnak a búvárok víz alatt tölteni a jelenlegi körülmények között a Dunában - közölte Márton Róbert katonai búvár az M1 csatornán az MTI-n.
Szabó Dániel, 2019. június 6. csütörtök, 10:28
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Optimális körülmények között akár 1,5-2 órát is tud egy ipari búvár víz alatt dolgozni, de a Duna jelenlegi sodrása és látási viszonyai mellett nem lehet érdemi munkát végezni.

A honvédségnél évente 30-40 búvárt képeznek ki, az alapfelkészítés után katonai, ipari jellegű kiképzést kapnak a búvárok. Ekkor megtapasztalják, milyen nulla látási viszonyok és sodrás mellett merülni, és megtanulják az ön- és társmentést is - ismertette Márton Róbert.

Kifejezetten holttest keresésére nem nagyon lehet felkészülni, olyankor inkább a tapasztalat számít - magyarázta a katonai búvár.

A hajómentését több tényező is nehezíti emellett: a Hableány állapota, valamint a baleset körülményei miatt félő, hogy nem tudják egy darabban felhozni a roncsokat a felszínre. A múlt heti baleset áldozatai közül még 13 embert keresnek, köztük a két fős magyar legénységet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2019.06.06 19:47

A szlovákok jót röhöghetnek rajtunk. Nem "zöldpárti", hanem politikai okok miatt szálltunk ki a Bős-Nagymaros vízi erőműből. A "vizesek2 egyértelműen megmondták, hogy ez egy badarság. Kiszálltunk belőle, az osztrákok belénköltek egy nagy összegű hitelt, aminek cseréjében nekünk villamos energiát kellett volna szolgáltatnunk. Kiléptünk, de ki tudja, hogy ezért a sógoroknak mennyi büntit kellett fizetnünk??? Szlovákék elterelték a Duna egyik ágát ( ezt a Szigetközben élő szlovák magyarok is megszívták. Szlovákiában nemkörnyezetszennyező enregiát nyertek, duzzastó művel, nálunk pedig tavaly a Duna néhány szakaszán gázlók alakultak ki ( Vásárhelyi Pál forogna a sírjában ). Az egész Győzike kormányt váratlanul érte a májusi rengeted csapadék ( "májusi eső aranyat ér" ), megtörtént a szerencsétlen tragédia, mert a Duna ilyen mérvű áradására senki.. Főnővér a TEK lett, s osztrák és dél-koreai tech-búvárokat kellett hívni ( sicc).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html