Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön került sor a Magyarországot Szlovákiával Komáromnál összekötő új Duna-híd avatására, amelyet a járványhelyzet miatt szűk körben tartottak.

Mit mondtak a politikusok?

Orbán Viktor miniszterelnök a pozsonyi Új szó beszámolója szerint az átadáson közölte: "A híd építése a jövő építése". Egyúttal felidézte, hogy számára ez a második hídavatás, ugyanis 2001-ben is ő volt a kormányfő, amikor átadták a Párkány és Esztergom közti Mária Valéria hidat.

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik. Szerinte a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Új szó szerint arról beszélt a járványra utalva, hogy valaki azt hihetné, tévedés a mostani hídavatás, de meglátása szerint ebben az időszakban az ilyen fejlesztések még fontosabbak, mint egyébként. Az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló projekt összekötő jelképként magát az EU-t is szimbolizálja.

Mit kell tudni róla?

A Monostori híd nevet viselő konstrukció alapkövét 2017. október 17-én tették le. A kivitelezés nettó 91,2 millió euróba (mintegy 32 milliárd forint) került, amit nagyrészt a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) keretéből finanszíroztak. A kivitelező a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. és a Hídépítő Zrt. alkotta konzorcium volt.

A hidat a személy- és tehergépjárművek mellett gyalogosok és kerékpárosok is használhatják. A pilon Duna-fenéktől számított magassága 118 méter, amelyből 98 méter magasodik a víz fölé. A acélkonstrukció össztömege 7180 tonna, amelyhez még hozzá kell számítani a 320 tonna súlyt kitevő kábeleket. A híd várhatóan tehermentesíti a 19. század végén épült Erzsébet-hidat.