Kezdődhet az új Duna-híd tervezése

Az Egyesült Királyságban bejegyzett Buro Happold Ltd, valamint a holland UN Studio B.V. tervezheti a Dél-pesti új Duna hidat 12 millió 939 ezer euróért (mintegy 4,1 milliárd forintért).
Németh Géza, 2019. február 6. szerda, 17:55
Fotó: MTI Fotó

A tervpályázatot követő közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az ajánlatkérő két éve hirdetett tervpályázatot a híd tervezésére, a tervezőket ennek eredménye alapján választotta ki még a múlt évben. A nyertesek feladata az Új Duna-híd építési engedélyezési tervdokumentációjának elkészítése, valamint rendelkezésre állás a hatósági engedélyezési eljárás során és a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárásban.

Az ajánlatkérő azzal indokolta az új híd megépítését, hogy a Megyeri híd 2006-os átadását követően  most délen következik egy - villamospályát is tartalmazó - új híd építése. Ez Dél-Pestet, Észak-Csepelt és Dél-Budát kapcsolja össze. Felépülését követően kelet-nyugati kapcsolatot teremt a külső kerületek között, radikálisan javítva ezzel azok megközelítését és egyben napi 55 ezer autóval tehermentesítve a belvárosi hidak, napi hatezer gépkocsival pedig az Üllői út és más bevezető utak forgalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK