A cégvezetés drámai hangú levele szerint "az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt az acélipari piac leállt, emiatt drasztikusan lecsökkent a kereslet a Dunaferr termékeire. Ilyen helyzet a Dunaferr történetében még nem fordult elő" - vezeti fel kedden kelt levelében a helyzetértékelést a társaság cégvezetője, aki arra is kitért levelében, hogy a vasmű menedzsmentje már hetekkel ezelőtt kormányzati segítségért folyamodott (például hitelfelvétel elősegítése, állami beruházások kapcsán megrendelések és beszállítások biztosítása a cég részére), de eddig konkrét választ, segítséget nem kaptak - idézi a portál.

Sajnos az április havi bért csak 2020. május 15-ig tudja az ISD Dunaferr Zrt. és leányvállalatai kifizetni a munkavállalóknak, de ezt az időpontot garantálja a társaság.

Evgeny Tankhilevich tegnap kelt levelében egyrészt igyekszik megnyugtatni a kollégákat és az érdekképviseleteket, hogy a krízis ellenére a 2020. évi bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a május 1-től hatályba lépő inflációkövető (3,4 százalékos) alapbéremelést végrehajtja a társaság. Ugyanakkor az idei évi bérmegállapodásban rögzítettek - szabadságos bér, alapbérfejlesztés második üteme stb. - további végrehajtása bizonytalan. Ez csak akkor teljesülhet előrejelzése szerint, ha a piaci helyzet heteken belül javul vagy hathatós kormányzati támogatás érkezik a cégnek. Ha a piaci helyzet nagyon rövid időn belül nem javul jelentősen, és a kormány részéről nem érkezik továbbra sem támogatás, akkor hamarosan a vállalat működését érintően további radikális lépésekre lesz szükség.

A szakszervezet szerdán egyeztetett a vállalat vezetésével, itt kiderült: júniusra elfogyott a társaság rendelésállománya.