-Október 22-én régóta nem látott egység alakult Dunaújvárosban. A közgyűlés pártjai és képviselői egyhangúlag szavazták meg azt az 5 pontos javaslatcsomagot, amiben Magyarország kormányának közbenjárását és segítségét kértük a Vasmű dolgozóinak. Mint Dunaújvárosban mindenki előtt ismert: a vasműs dolgozók immár két hónapja csak részletekben kapják meg a fizetésüket - olvasható a polgármester bejegyzésében.

Mint írja: a kialakult helyzetet részletesen is bemutattam az Orbán Viktornak küldött levelemben is. Leírtam neki, hogy javaslataink nem a menedzsment, hanem a 4500 dolgozó megsegítéséről szólnak. A miniszterelnök helyett Gulyás Gergely néhány sorban válaszolt, a kormány nevében elzárkózott a segítségtől, arra hivatkozva, hogy a Vasmű magánkézben van.

Több ezer dunaújvárosi ember megélhetéséről, mindennapjairól van szó, ezért ebben az ügyben semmilyen pártpolitikának nincs helye - szögezte le.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet szintén levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Szijjártó Péter külügyminiszterhez és Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, felhívva figyelmüket: aggódva figyelik, hogy a Dunai Vasmű termelésével, illetve törvényes működésével valami nincs rendben, és ezt már a saját bőrükön érzik a munkavállalók.

A Dunaferr az elmúlt tíz évben - két év kivételével - veszteséges, a dolgozók a munkahelyek megtartása érdekében folyamatosan mondanak le egyes juttatásaikról, azzal a feltétellel, hogy azokat később megkapják. A cég augusztus 14-én felmondta a pluszjuttatásokat biztosító kollektív szerződéseket, október óta pedig a fizetésüket, illetve a béren kívüli juttatásaikat is csúsztatva kapják meg a dolgozók. Ezzel a szakszervezetek szerint a cég sorozatosan megsértette a Munka Törvénykönyvét, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat - idézi a levelet a mérce.hu.

A munkáltató intézkedései miatt azonban a szakszervezetek szerint már meg is indult a munkavállalók elvándorlása bizonyos munkakörökben, ami komoly veszélyt jelenthet a Dunaferr jövőbeni működésére.

Levelükben emellett arról is tájékoztatják a minisztereket, hogy bár a cég igazgatósága nemrég kétszer is összehívta közgyűlését, ahol igazgatósági tagokat, bizottsági tagokat, illetve igazgatót kellett volna választani a vállalat élére, ez minden alkalommal meghiúsult, ugyanis a többségi részvény tulajdonosi képviselő nem jelent meg.

Véleményünk szerint a magyar törvényeknek az ISD Dunaferr Zrt. működése jelenleg nem felel meg, mivel sem igazgatósága, sem felügyelő bizottsága, sem cégvezetője nincsen

- hívják fel a figyelmet.