Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két nappal a fizetésnap előtt kaptak szomorú hírt a Dunaferr munkavállalói, igaz az előzmények fényében sajnos már nem érheti ez őket hideg zuhanyként. A vállalat vezetője hétfői levelében ugyanis azt írta, hogy Az ISD Dunaferr Zrt. továbbra is pénzügyi kényszerhelyzetben van, ezért a társaságcsoport a februárban esedékes, januári béreket csak két ütemben tudja kifizetni - olvasható a portálon.

Vagyis a korábbi hónapokban már látott módon fizeti a béreket a munkáltató: február 10-ig a nettó 200 ezer forintot meg nem haladó béreket teljes egészében kifizeti, az ezt meghaladó összegű nettó havi béreket két részletben teljesíti: 10-ig a nettó 200 ezer forintot, az a feletti részt pedig legkésőbb február 26-ig.

A mostanival már sorozatban az ötödik alkalommal szegi meg a cég a Munka Törvénykönyve szabályait és a dolgozók egy része 5 hónapja nem jut egy összegben a fizetéséhez. Ez arra utal, hogy a munkáltató számára néhány hét időnyerés is számít, vagyis a likviditási válság még mindig tart.

A kormány is részt vesz a tárgyalásokon?

A vezérigazgató-helyettes azzal kezdte egyébként a levelét, hogy lezajlottak a tárgyalások az elmúlt időszakban a stratégiai partnerekkel, és az ehhez kapcsolódó átvilágítások is lezárultak. A feltételezett stratégiai befektetőkről szivárogtak is ki információk az elmúlt hetekben.

Új információ viszont a cégvezető részéről, hogy azt írja: a tárgyalások jelenlegi szakaszában már Magyarország Kormánya is aktívan részt vesz. "A tárgyalásokat lezáró, az ISD Dunaferr Zrt. helyzetét stabilizáló és működését hosszú távon biztosító megegyezés mielőbbi létrejöttében bízunk, de e folyamat lefolyását, eredményét, és mindezek időigényét nem tudjuk befolyásolni" - hűti a kedélyeket később Tankhilevich.

Szerinte ez a megegyezés tenné lehetővé a termelési szint emelését, melynek következtében a cég kikerülhetne a hónapok óta fennálló elégtelen kapacitási szinten történű működésből és annak negatív pénzügyi hatásaiból. Amíg nincs megegyezés, addig tart - elmondása szerint - a pénzügyi kényszerhelyzet.

A cégvezető - ahogy korábban sem - azonban ezúttal sem szólt arról, hogy miért elégtelen a kapacitási szint és a rég látott acélipari konjunktúra kellős közepén miért fut kihasználatlan kapacitással a gyár.

A levél teljes tartalma itt érhető el.