Forrnak az indulatok Dunaújvárosban

A bérek kifizetéséért és az új kollektív szerződésért tüntettek a Dunaferr szakszervezetei pénteken, Dunaújvárosban.
Rácz Gergő, 2020. október 16. péntek, 18:59
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet azért rendezett demonstrációt, mert a cég vezetése augusztus 14-én egyoldalúan felmondta a társaságcsoport kollektív szerződését és azóta sem tárgyalt az aláírásra jogosult szakszervezetekkel, illetve az októberi bért - a Munka Törvénykönyvét megsértve - nem fizették ki egy összegben határidőig, mostanáig csak egy részét kapták meg a munkavállalók - írja az MTI.

A szakszervezetek szerdán, Budapesten, az orosz nagykövetség előtt is demonstráltak. A dunaújvárosi tüntetésen résztvevő mintegy háromszáz dolgozó a cég főépületénél gyülekezett, majd onnan vonultak át rendőri kísérettel a város jelképének számító, Somogyi József Martinász című szobrához.

A szobornál Molnár László, a Dunaferr Vasas elnöke azt hangsúlyozta, hogy felelősséget éreznek a vállalat jövőjéért, Dunaújváros és a régió jövőjéért, ugyanakkor féltik a jövőjüket, mert az elmúlt időszakban olyan folyamatok indultak el, amelyek érzésük szerint "rossz irányba fordítják Magyarország egyetlen acélgyárának szekerét".

Rámutatott, hogy a 2008-as gazdasági világválság óta, a 2017-es és 2018-as évet leszámítva, szinte folyamatosan veszteségesen működik a cég, ám erről nem a munkavállalók tehetnek, a menedzsment mégis a munkavállalók sarcolását tartja egyedül járható útnak. Úgy vélte, a gyár haldoklik, de nem életképtelensége miatt, hiszen vannak megrendelések, jók az eladási árak, hanem a felelős tulajdonosok hiánya miatt, akiknek a segítségét kérte.

Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke beszédében azt üzente a tulajdonosoknak és a befektetőknek, hogy a dunaferres munkavállalók szeretik a munkájukat, elhivatottak a szakmájuk iránt, a dolgukat felelősségtudattal és pontosan elvégzik, mindezekért pedig a legalapvetőbb elvárásuk és joguk, hogy a jövőben is kollektív szerződéssel garantálják juttatásaikat. Követelte, hogy írásban rögzítsék a szakszervezetek és a munkáltató együttműködését, a cégvezetés mindenkor a magyar törvényeknek, megállapodásoknak megfelelően járjon el, időben, teljes egészében fizesse ki a járandóságokat.

Jelezte, a szakszervezetek készek a tárgyalásokra.

Gombos György, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkavállalók az évek alatt egyre több munkát végeznek, miközben a munkakörülmények semmit sem javulnak. Szerinte egyetlen munkavállaló sem tehet arról, hogy a cég ilyen helyzetbe került, ezért a cégvezetés a felelős, amely "több mint egy évtizede egyre mélyebb gödörbe taszítja a vállalatot".

A demonstráció végén a jelenlévők fehér-fekete lepellel letakarták a szobrot, ezzel jelképezve a szomorú jelent és a reményteli jövőt.

A nyilvános cégadatok szerint a 4500 főt foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi3, 2020.10.17 12:06

@syriaalaeppo@gmail.com:
Ahol Libernyákok vannak hatalmon ott rohad szét minden.
+ lopnak

Gyurcsány emberei már az áramot is lopják
2020. október 17. 9:35

BUDAPEST

A számlát pedig mi fizetjük!

?Áramlopáson kapták a DK önkormányzati képviselőjét, Borka-Szász Tamást a VII. kerületben. Erzsébetváros önkormányzatát ma reggel megszállták a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, akik számítástechnikai eszközöket foglaltak le a képviselő hivatali irodájában. Borka-Szász állítólag saját magának állított elő »netes pénzt«, kriptovalutát egy speciális számítógéppel, amelynek óriási áramfelvétele van. A számlát pedig, olybá tűnik, az önkormányzattal fizettette meg. Úgy tudjuk, az elmúlt időszakban az önkormányzatban elektromos tűzeset is történt, ami összefüggésben lehet az áramrendszer túlterheltségével. Számtalan még a nyitott kérdés, például Niedermüller polgármester tudott párt és képviselőtársa ügyködéséről? Ahol hatalomra kerül, az antiszemitákkal összefogó baloldal ott folytatja, ahol 2010-ben abbahagyta. Gyurcsány emberei már az áramot is lopják. A számlát pedig mi fizetjük!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.17 10:39

SZTÁLINVÁROS ÉBREDEZIK!
A KOMCSIK ÁTMENETEK NÁCIBA ÉS JOBBIKOS VEZETÉSRE BÍZTÁK SORSUKAT.
MEGKAPTÁK AMI JÁR NEKIK.
AZ ÉLET A LEGIGAZSÁGOSABB!
MINDIG.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.10.17 09:22

szóljatok Sorosnak > hátha megment
benneteket:):)
amúgy csoda, hogy eddig húztátok


https://hvg.hu/360/202042__bajban_adunaferr__elherdaljak__ukran_vagy_kinai__aceltalan_sodrodas
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html