A társaság a 2019. október végén bejelentett csoportos létszámcsökkentését visszavonja, de ez annak árán valósulhat meg, hogy a kölcsönzött munkavállalók létszámát jelentősen csökkentette az elmúlt két hónapban. Ugyanígy meg kellett válni a cégcsoportnak a nyugdíj mellett vagy megbízással foglalkoztatott munkavállalóktól is. Ezek az intézkedések is hozzájárultak az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. és cégei költségeinek visszaszorításához, ami lehetővé tette, hogy a vállalat elkerülje a saját állományban lévő munkavállalóinak elbocsátását - írta közleményében a Dunaferr.

A cégvezetés és a szakszervezetek ma aláírták a bérmegállapodást, amely éves szinten átlagosan 5,8 százalékos bérfejlesztést tartalmaz, amely szerényebb az elmúlt két évben végrehajtott átlagosan közel 34 százalékos emelésnél, de a munkavállalók megértették, hogy az acélipari válság negatív hatásai a Dunaferrt sem kerülték el. A racionalizálási döntések mellett a munkavállalók konstruktív hozzáállása is kellett ahhoz, hogy a megállapodás megszülethessen - írta a cég.

A Dunaferr vezetése korábban azt közölte, hogy csak júliusban tárgyalna az idei bérfejlesztésről, a Vasas Szakszervezeti Szövetség azonban 15 százalékos alapbérfejlesztésr, és a tavaly bejelentett csoportos létszámleépítés újragondolására kérte a menedzsmentet, és február 12-ére sztrájkot szervezett az orosz nagykövetség budapesti épülete elé - írta meg a Mérce. Ez a sztrájk végül elmaradt, mivel létrejött a bérmegállapodás.

A világgazdaság lassulása, a csökkenő kereslet, a késztermékárak zuhanása és a környezetvédelmi intézkedések terhei a Dunaferrt is érzékenyen érintették. Emiatt több stratégiai fejlesztést elhalasztott a cég, és jelentősen vissza kellett fognia a termelést is. A közel 10 hónapja tartó szigorú költséggazdálkodás - beleértve az elmúlt két hónapban végrehajtott elbocsátásokat -, valamint a javuló piaci kilátások tették lehetővé az idei évre a bérfejlesztés megvalósítását - közölte a Dunaferr, amelynek állítólagos többségi tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank lehet. A társaságcsoport - a cég szerint - a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul ahhoz hozzá.