Sztrájkra is készek a Dunaferrnél, miután felmondták a kollektív szerződést

A Dunaferr felmondta a kollektív szerződést, a szakszervezet a sztrájkra is kész, hogy megvédje a dolgozók juttatásait - tudta meg a 24.hu.
Szász Péter, 2020. augusztus 14. péntek, 17:10
Fotó: Napi.hu

Az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Evgeny Tankhilevic múlt pénteken telefonon jelezte, hogy most péntekén találkozni akar a szakszervezetekkel. Ezen a találkozón közölte, hogy a Dunaferr-társaságcsoport felbontja a határozatlan idejű kollektív szerződéseket, illetve azok mellékleteit is - mondta a 24.hu-nak Győri Gábor, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A cégvezető a felmondást a cég nehéz gazdasági helyzetével, a koronavírus-válsággal, illetve a kialakult munkaügyi kapcsolatokkal is indokolta. A dolgozóknak írt levelében azonban már a szakszervezeteket is egyértelműen hibáztatta, mert szerinte nem voltak elég konstruktívak. Az érdekképviseletek visszautasítják, hogy a cégvezetés őket tegye meg bűnbanknak, hiszen mindig a dolgozók megkérdezése, és felhatalmazása alapján tették a dolgukat.

A szakszervezetek szerinta kollektív szerződés felmondása olyan lavinát fog elindítani, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

A kollektív szerződést egyébként hat hónap felmondási idővel bármelyik fél (a cég és a szakszervezet is) felmondhatja. A Dunaferr történetében még nem volt erre példa, habár a kollektív szerződések már több mint 25 évesek. 2021 február 14-éig érvényesek még a szerződések - addig a szakszervezetek egyeztetéseket kezdeményeznek a szerződésben foglaltakról, köztük a juttatásokról. A cég köteles tárgyalni az érdekképviseletekkel.

A szakszervezetek ragaszkodnak a kollektív szerződésekben már elért vívmányokhoz, mert azok mindig valamilyen lemondás ellenében születtek. Ha a tárgyalások végén nem lesznek benne a megállapodásban azok a pontok, amikhez a szakszervezet ragaszkodik, például az évek alatt nagy nehezen megszerzett juttatások, akkor a Munka Törvénykönyve szerint jogosan lehet sztrájkot indítani, és ha kell, élni is fognak ezzel a lehetőséggel - mondta Győri Gábor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

intermezzo, 2020.08.14 21:34

@tlg01:Elviekben teljesen igazad van.Én sem értem miként működik még mindig egy szocialista alapokon létrehozott piaci alapon régen életképtelen ilyen vmi, mint a DF.A tényleges dolog sokkal inkább politikai ,mint gazdasági.
íGazdaságilag egyértelmű - már régen nem kéne működnie. Politikailag viszont mi lesz akkor eg megye jogú város alig 46-48 ezer lakosával?Ez felrobbanthatja miniDuce birodalmát.Az ottaniak elég militánsak a lázadáshoz ugyanis nincs hova hátrálniuk!Szerintem a DF egy OVI-Putyin alku értelmében működik még pl. PaksII-ért meg a 3-as metró kocsiáért.Ezt mi halandók nem láthatjuk át
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.08.14 17:23

sztrájkoljatok csak
majd bezárják azt a veszteséges
kócerájt
még mindig azt hiszik > pótolhatatlanok
úgy mint Ózd , Miskolc
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html