Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közleményből kiderül, hogy az MNB rendszeres ellenőrzései keretében a 2013. szeptemberéig visszanyúló időszakra vonatkozó korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytatott a vagyonbiztosító Cardif Biztosító Zrt.-nél és a Cardif Életbiztosító Zrt.-nél.

A vizsgálat eredményei alapján a jegybank kötelezte a két Cardif biztosítót, hogy jogszerűen végezzék ügymenet-kiszervezési és vállalatirányítási tevékenységüket, alakítsanak ki a jogszabályi előírásoknak megfelelő nyilvántartási, adatfeldolgozási és adatszolgáltatási rendszereket. A jegybank előírása alapján emellett a biztosítóknak a jogszabályokkal összhangban módosítaniuk kell az ügyfelekkel kötött szerződésekre vonatkozó jogsértő, hiányos tájékoztatások tartalmát, mind a biztosítások megkötésekor, mind azok hatálya alatt.

A feltárt jogsértések miatt a jegybank 20-20 millió forintos felügyeleti bírságot is kiszabott a vagyonbiztosítónak és az életbiztosítónak.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a nyilvántartási, adatfeldolgozási és ellenőrzési rendszerekkel összefüggő hiányosságokat már korábbi felügyeleti határozat is megállapította. Az MNB szankciójának meghatározásakor figyelembe vette azt is, hogy a biztosítók az eljárás során nem tanúsítottak együttműködő magatartást.

A Cardif biztosítóknak június végéig adatszolgáltatás keretében kell számot adniuk az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről.