Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

AgriNetwork néven speciálizált finanszírozási hálózatot épít ki és ezáltal a jelenlegi duplájára akarja növelni az Erste Bank a piaci részesedését az agráriumban a következő öt évben.

Az AgriNetwork "gyorsreagálású", mobil agrárfinanszírozói szakemberhálózat 2016 első félév végén, elsősorban a nagy mezőgazdasági termék-előállító térségekben, 9 megyében és 10 kapcsolattartó kollégával indul. A kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek körében a kijelölt személyes kapcsolattartó modell már bevált, eredményes gyakorlat. Ezt hozzáállást alkalmazza a bank - a 200 millió forintos nettó árbevételt elérő - agrárügyfelek számára is, valamennyi az ágazat finanszírozásával kapcsolatos kérdés megoldására.

A szektor ágazati sajátosságaihoz és szereplőihez rugalmasan idomuló mobil hálózat szakmai irányítását az Erste Agrár Kompetenciaközpont látja el. A központ szorosan együttműködik a bank uniós finanszírozású, pályázati lehetőségekkel foglalkozó EU Irodájával is, hiszen a cél, hogy a mezőgazdasági vállalkozásokat minél szélesebb szolgáltatási- és termékportfólióval, az ágazat speciális igényei szerint szolgálja ki az Erste.

"Az agrárügyfél sokrétű. Gyakran, egyazon agrárvállalkozó magánszemélyként, mint földvásárló vagy mint őstermelő a lakossági üzletágban, de mint családi vállalkozó a vállalati szektorban is kapcsolatban áll a bankkal. Ezért új megközelítéssel, mint többszörös vállalkozónak, egyedi konstrukciókat kínálunk, új finanszírozási megoldásokkal jelentkezünk - mondta Hollósi Dávid, az Agrárkompetencia Központ vezetője.

Az idén májusban létrehozott kompetenciaközpont - mint agrártudásbázis - gyűjti egybe a bank agrárhitelezésben felhalmozott tapasztalatait, amelyeket szintetizál és továbbfejleszt, ezzel segítve a vállalati finanszírozással foglalkozó kollégákat információval, iparági elemzésekkel, akár a mikro-vállalkozási és a kkv ügyfélkörre is testre szabott termékfejlesztési ötletekkel.

A KKV ügyfelek mellett, a jellegüknél fogva nehezebben finanszírozható mikrovállalkozói, őstermelői kör számára egy kisgazdasági hitelezési nóvummal rukkolt ki a bank. Az "adósságszolgálati potenciál" egyszerű és gyors meghatározásával. Az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) közösen kidolgozott módszerrel a szántóföldi növénytermesztést végző őstermelő ügyfeleknél nagy biztonsággal naturális adatok alapján meg tudják becsülni az ügyfél lehetőségeit. A törlesztő képesség felméréséhez minimális adatigényt támaszt a bank.

Az Erste hagyományosan közel áll az agrárágazathoz, értjük a szektor működését, finanszírozási igényét. Az agrárügyfeleink jelentős része már 10-15 éve hűséges Bankunkhoz, amely komoly érték számunkra - jelentette ki Hollósi.