Durva bírságot kapott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Négymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (kdb) a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t, mivel az nem vizsgálta, hogy a MAN teherautók alkatrészeire kiírt tenderre érkezett ajánlatok árai nem aránytalanul alacsonyak-e. Az ekkora bírság kirívónak számít a kdb gyakorlatában.
Németh Géza, 2017. szeptember 16. szombat, 10:08
Fotó: Napi.hu

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozatban a kdb a bírságon túl megsemmisítette a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. eljárást lezáró és azt követően hozott valamennyi döntését. Az eljárást a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. kezdeményezte.

Az ajánlattételi felhívás idén májusban jelent meg, és abban az FKF 170 millió forint keretösszegben kért a MAN típusú tehergépjárműveihez gyári új és gyári felújított, valamint utángyártott új alkatrészeket 14 árucsoportban. A felhívásra két ajánlat érkezett. A  Kommunál-Part Kft nettó 121 millió 125 ezer, míg a  MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. 127 millió 364 ezer forintért vállalta a szállítást.

Miután az olcsóbb ajánlat nyert, a MAN vitarendezést kezdeményezett az FKF-nél, de azt a választ kapta,  hogy az elfogadott ajánlat nem volt aránytalanul alacsony. Ezután kért jogorvoslatot a MAN a kdb-től. Véleménye szerint a Kommunál-Part Kft. olyan kedvezmény mértékeket adott meg, amelyeket egészen biztosan ő sem kap meg, vagyis csak a beszerzési ár alatti áron ajánlhatta ezen árucsoportokat.

A jogvita részletei kevésbé érdekesek, ugorjunk hát a kdb végkövetkeztetésére! A 170 millió forint keretösszeghez képest a nyertes ajánlat 28.75 százalékkal, míg a MAN ajánlata 25,08 százalékkal volt alacsonyabb. A közbeszerzési törvény szerint az ajánlatkérőnek vizsgálnia kell, ha aránytalanul alacsony árak érkeznek és ezek az arányok ezt követelték volna. A dokumentumok között viszont a kdb nem talált olyat, amely az ajánlatkérő ennek a kötelezettségének eleget tett volna (természetesen mindkét ajánlatot vizsgálnia kellett volna). Ezért született a megsemmisítést és a bírságot kiszabó határozat. (Túlszámlázott csekkek: a magyar háztartások százmilliókat kapnak vissza.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gerepapa41@gmail.com, 2017.09.16 14:47

Miért van az, hogy nálunk ma már mindenki a lenyúlásokból, és nem a tisztességes munkából akar pénzhez jutni? Amilyen a mosdó (országvezetés), olyan a törülköző (a "vezetett" ország)? A mosdó lavórját itt már rég öntötték fel tiszta vízzel! Már itt lenne az ideje, hogy ezt a poshadt, mocskos vizet kiöntsük! Vannak helyek, ahol ez még elmegy, de a közízlés ma már ezt nehezen tolerálja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html