BUX
38504

Durva következménnyel járhat a vasárnapi zárva tartás

A hatékonyabban működő, nagyobb méretű és külföldi boltokat sújtó kormányzati intézkedések - mint a vasárnapi zárva tartás - áremelkedéshez, bér- és hatékonyságcsökkenéshez vezethet.

Napi.hu, 2015. március 16. hétfő, 11:53

A nagyobb méretű boltok jelentősen hatékonyabbak és magasabb béreket fizetnek, mint kisebb méretű társaik - írja a Defacto blog a vasárnapi zárva tartás kapcsán. A külföldi tulajdonú üzletek is hatékonyabbak, mint a hasonló méretű hazai tulajdonú boltok. Így a nagyobb méretű és külföldi boltokat sújtó kormányzati intézkedések a hatékonyság csökkenéséhez, az árak emelkedéséhez és a bérek csökkenéséhez vezethetnek.

A szerzők azt vizsgálták, hogy mennyiben különbözik a kormányzati intézkedések által támogatott boltok hatékonysága és átlagbére a kormányzati intézkedésekkel sújtott boltokétól. Ez azért lényeges, mert ha az átrendeződés hatására megnő a kevésbé hatékony boltok súlya, akkor az egész iparág kevésbé hatékonnyá válik. Az alacsonyabb hatékonyság az árak növekedéséhez és a kiskereskedelemben fizetett bérek csökkenéséhez vezethet - érvelnek -, ráadásul a magasabb árak a gazdaság más szektorainak versenyképességét is csökkentik.

A bejegyzés emlékeztet arra, hogy a Figyelő elemzése szerint nyolc vizsgált kiskereskedelmi lánc közül a CBA fizeti a legkevesebbet dolgozóinak, miközben a legtöbbet a külföldi tulajdonban lévő Aldi, a CBA-s átlagbér több mint dupláját.

A Defacto vizsgálata szerint a legkisebb méretkategóriába tartozó vállalatok egy főre jutó hozzáadott értéke abszolút értékben is rendkívül alacsony: az átlagos 1 millió 125 ezer forint nagyjából arra volt elég, hogy kifizessék belőle az éves minimálbért és járulékait. Az 1-4 főt alkalmazó vállatok és a több mint 100 főt alkalmazók között 167 százalék a különbség az egy főre jutó hozzáadott értékben. A 100 főnél többet foglalkoztató vállalatok által fizetett bérek is mintegy 80 százalékkal magasabbak, mint a legkisebb vállalatoké.

A hatékonyság terén is előnyben vannak a külföldi tulajdonban lévő boltok, az ott dolgozók átlagosan 80 százalékkal nagyobb hozzáadott értéket állítanak elő, és 55 százalékkal többet keresnek, mint a hazai boltban dolgozó társaik. Ezeket a különbségeket csak részben magyarázzák meg a két csoport közötti méretkülönbségek: a külföldi vállalatok minden méretkategóriában jobban teljesítenek, mint a hazaiak. A legnagyobb kategóriában például a külföldiek hatékonysága 60 százalékkal magasabb, és 40 százalékkal magasabb béreket fizetnek.

A magasabb hatékonyságot magyarázhatja például a tevékenység hatékonyabb megszervezése, a beszállítókkal szembeni jobb alkupozíció, mint ahogy az is, hogy a fogyasztóknak vonzóbb kínálatot nyújtanak. A magasabb béreket részben az magyarázhatja, hogy a külföldi boltok képzettebb, tapasztaltabb embereket alkalmaznak, mert például több fejlett technológiát kezelni tudó mérnökre vagy menedzserre van szükség, de az is elképzelhető, hogy a magasabb hatékonyság miatt a hasonló munkakörben dolgozó munkavállalóknak is magasabb béreket tudnak fizetni.