Durva reakció érkezett a Lidl, az Aldi és társaik béremelése kapcsán

A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos, "kissé eltúlzott" emelését – közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. A HDSZ levélben hívja fel a nemzetgazdasági miniszter figyelmét a jelenségre - írja az Infostart.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. március 5. hétfő, 18:41
Fotó: Napi.hu

Az áruházláncok dolgozóinak látványosan megemelt fizetését a vásárlókon kívül másokon, például a beszállítókon is "leverik". Legalább 12 százalékos béremelésről állapodna meg a beszállítókat foglalkoztató cégekkel a Húsipari Dolgozók Szakszervezete, a munkáltatók azonban arra hivatkoznak, hogy nem tudják kigazdálkodni, mert az áruházláncok elzárkóznak az áremeléstől - idézi a portál.

Golhovics Gábor, a szakszervezet elnöke azt üdvözlendőnek tartja, hogy a kereskedelmi dolgozók bére és különböző juttatásaik dinamikusan emelkednek, az viszont szerinte elfogadhatatlan, hogy az üzletláncok a beszállítókkal akarják megfizettetni saját alkalmazottaik bérfejlesztését is. A szakszervezet a nemzetgazdasági tárcához fordul a helyzet rendezése érdekében, hiszen a kormány írta elő a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékét, ami befolyásolja a munkahelyi bértárgyalásokat.

A legtöbb vállalatnál megkezdődtek a bértárgyalások, azonban egyelőre kedvezőtlenek a tapasztalataik.

A húsipar mindig is a kereskedelemnél jóval kisebb, 1-2 százalékos nyereséggel dolgozott. "Munkavállalói oldalról nagyon örülünk, hogy az üzletláncok bérversenyéből a dolgozók jól jöttek ki, a jelentős béremelések mellett számos juttatást, cafetériát, 13. havi fizetést kapnak, az viszont nem tetszik, hogy az áruházak a beszállítókkal akarják megfizettetni megnövekedett költségeiket" - jelentette ki a szakszervezeti vezető.

"Azt követeljük, hogy fogadjanak el egy kisebb fokú emelést, hogy a beszállítók megnövekedett terheit is lehessen valahogy kompenzálni, s legyen valami mozgásterük a mi munkáltatóinknak is arra, hogy az elvárt béremelést végre tudják hajtani" - jelentette ki Golhovics Gábor. Az elnök utalt arra, hogy az élelmiszeripar más területén is ugyanettől a jelenségtől szenvednek a beszállítók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.03.06 17:58

Hát igen, konzerválnák a beszállítók elmaradott technológiájukat. Én azt mondom nem kell luxusautókkal villogni. akinek van egy húsüzeme nem tud meglenni drága autó és több milliós nyaralások nélkül. Merci helyett vegyenek új gyártósort!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.06 15:30

@atombandi: "minden nem rentabilis uzlettevekenyseget fejezzenek be"

Egyetértek, és kezdjük a multik segílyezésének a megszüntetésével. Ha a zsebünkből kivett sokmilliárdos segíly nélkül nem éri meg nekik ittmaradni, akkor húzzanak el innen a búsba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.06 15:21

en meg azt kovetelem, hogy minden nem rentabilis uzlettevekenyseget fejezzenek be. ki a faszt erdekel, hogy a beszallito nem tudja kigazdalkodni, akkor ne szallitson. a kereskedelmi egysegek meg fogjak venni mashol az arut, nincs szukseg ehberes beszallitokra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html