Durva számok a madárinfluenzáról

Majdnem 10 milliárd forintos közvetett kárral lehet számolni a madárinfluenza miatt - írja a Világgazdaság.
Napi.hu, 2017. január 18. szerda, 09:56
Fotó: MTI/EPA

A közvetett károkkal együtt 9-10 milliárd forintra becsüli a madárinfluenzából eredő járványkárt a Baromfi Termék Tanács (BTT). Ebből mintegy hárommilliárdot tesz ki az állatok leöléséből és a takarmány megsemmisítéséből eredő közvetlen termelői kár. A terméktanács a közvetett károk közé sorolja, hogy a madárinfluenza magyarországi megjelenésének bejelentésekor 15 országban mondták fel az importőrök a baromfitermék-megrendeléseiket, és esetenként fordítottak vissza már úton lévő szállítmányokat - írja a lap.

További hasonló nagyságrendű kár jelentkezik azoknál a termelőknél, akik a korlátozó intézkedések miatt nem tudnak újabb állományokat telepíteni istállóikba. A BTT itt négyzetméterre és napra vetítve határozta meg azt az összeget, amelynek megtérítése az amortizációra és a munkabérre adhatna fedezetet. Minderre az összesen 3-4 milliárd forintos kárigény akkor nyújtana fedezetet, ha 2017 első fél événél tovább nem kell a madárinfluenza miatti korlátozásokkal számolni.

"A hatóság adatai szerint január közepéig 2,5 millió, a madárinfluenza-vírus H5N8 törzsével fertőzött baromfit kellett leölni az országban" - közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A BTT ennél félmillióval több leölt állattal számol, és azzal, hogy ezek - és a szintén megsemmisített takarmányok - utáni kártalanításként körülbelül hárommilliárd forint jár a termelőknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK