Durván megfenyegették a dolgozókat az egyik áruháznál

Lapinformáció szerint több száz ember elbocsátásával is megfenyegette a szakszervezetet a Metro áruházlánc, ha a dolgozók nem csökkentik bérkövetelésüket.
Komócsin Sándor, 2019. február 7. csütörtök, 08:44
Fotó: Napi.hu

A közel 2500 Metro-dolgozó közül akár 200 elveszítheti a munkáját, ha a munkavállalók nem hajlandók engedni a bérköveteléseikből, legalábbis ezt kommunikálta a cég vezetése a dolgozóknak a Népszava információi szerint. Erről a feltételről az áruházláncnál működő szakszervezet hivatalosan még nem kapott értesítést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) jelenleg felméri a dolgozók sztrájkhajlandóságát, annak ismeretében döntenek majd a folytatásról. A munkavállalóktól konkrét, írásban megfogalmazott érveket vár az érdekvédelmi szervezet, hogy ne azzal az érvvel üljön legközelebb tárgyalóasztalhoz, hogy az emberek keveslik a fizetésüket.

Arra már kénytelenek reagálni a tárgyalóasztal másik oldalán is, ha azt írják a munkatársak, hogy a versenytársnál dolgozó kolléga hasonló munkakörben és a cégnél eltöltött idővel jóval többet visz haza - mondta a napilapnak Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. A dolgozók követelése a legalább 210 ezer forintos alapbér. A vállalat menedzsmentje azt közölte a szakszervezet képviselőivel, hogy jelenleg nincs a tarsolyukban kompromisszumos javaslat és azt sem tudni, mikor ülnek a felek újra tárgyalóasztalhoz.

A Tesco bérszámfejtő irodájának munkatársai azért sztrájkolnak, mert nem sikerült megállapodni arról, milyen támogatásokat nyújt a nemzetközi vállalat a hamarosan távozó dolgozóknak, miután feladataikat az újonnan felálló Tesco Business Services központjába, Budapestre helyezi át.

A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyárában jövő hétfőn aláírhatják a 2019. évi bérfejlesztésről szóló megállapodást. A helyi szakszervezetnek meg kell szavaztatnia a munkavállalókkal az egyezséget, mert az új számok eltérnek attól, amire a hétezer alkalmazottól mandátumuk volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

radios, 2019.02.07 17:17

@europeer: pár éve a Gallicoopnál, Alföld húsnál de a vasipariban, szarvason, simán kirúgták a sok éve ott dolgozó szakikat,villanyszerelőt, karbantartót melost, ha lebetegedett, és el mert menni 4-5napra, táppénzre, mert kiírta az orvosa..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.02.07 09:55

Mégsem a munkavállaló a király
Mert a tévében, lapokban azt hazudják az újságírók, a munkaadók, az érdekképviseletek.
Ennyire király a munkavállaló, hogy Magyarországon keressük a legkevesebbet, és ha emelést mernek kérni, akkor kirúgás a válasz.
Szerintem az összes METRO dolgozónak be kellene nyújtani a felmondást, oszt vakarja a fejét a vezérkar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html