BUX
38643

Durván drágultak a fogyasztási kölcsönök

Júliusban a jegybanki adatok szerint majdnem 1,5 százalékponttal kerültek többe a korábbinál a fogyasztási hitelek. A bankok közben a hosszabb lekötési idejű forintbetétek kamatából lefaragtak.

B. Varga Judit, 2011. augusztus 31. szerda, 10:06

A devizahitelesek júliusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint folytatták serény törlesztésüket, az erősödő frank miatt azonban hitelállományuk így is 330 milliárd forinttal nőtt. Ezen persze segíthet, ha az alpesi deviza árfolyama konszolidálódik (az első negyedévben jelentős átértékelési nyereségeket láthattunk), de a havi törlesztési összeget már mindenkinek ki kellett adnia - persze ha képes volt erre.

A lakosság ebben a hónapban is óvatos volt, a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 22,6 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 14,4 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 37 milliárd forinttal csökkent. A spórolás is folytatódott, a betétállomány a tranzakciókból eredően 47,4 milliárd forinttal nőtt. A megtakarítók 54 milliárd forint nettó forintbetétet helyeztek el, míg a devizánál 6,6 milliárd forinttak több betétet vettek ki, mint amennyit elhelyeztek. Az éven túli forintbetétek kamata pedig közben közel 0,7 százalékponttal csökkent.

Az új szerződések sem mutatják az eladósodási kedv élénkülését. A háztartásoknál a forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértékei is csökkentek. A forint személyi hitelek új szerződéseinek értéke szintén alacsonyabb az előző hónaphoz képest. A korábban bejegyzett devizahitelek kiváltásának lehetősége, illetve az adóscsere (tavaly augusztustól csak ezekben az esetekben lehet idegen pénznemben levő jelzálogkölcsönt bejegyezni) összege 600 millió forintra rúgott. Az elmúlt hónapokban is ilyen szinten mozgott ez az érték.

Az MNB ugyan nem tért ki rá, de júliusban szinte elszállt a fogyasztási kölcsönök kamata. A drágulás ugyanis majdnem egy egész százalékpontot tett ki. Ennél is durvábban - majdnem másfél százalékponttal - nőtt azonban ezeknek  a hiteleknek a teljes költsége. Persze ez a hatás részben nyilvánvalóan az összetétel változásából is adódhatott, hiszen ebbe a kategóriába többféle, markánsan eltérő kamatszintű kölcsön tartozik, így ha a drágább válik kelendőbbé, az önmagában is eltéríti az átlagot.