Durván kiszúrnak az ittas vezetőkkel

Idén már akár ötmillió forintba is kerülhet - az eddigi másfél helyett – néhány kupica húsvéti pálinka, ha annak a hatása alatt okoz valaki különösen nagy kárral járó közúti balesetet.
Szász Péter, 2017. április 15. szombat, 14:55
Fotó: Napi.hu

Az eddigi másfél millió forint helyett idén akár már 5 milliót is behajthat a biztosító azon az autóson, aki alkohol vagy kábítószer, egészen pontosan "a vezetői képességekre hátrányosan ható szer" hatása alatt okoz másoknak különösen nagy anyagi kárral járó közúti balesetet - figyelmeztet a CLB Független Biztosításai Alkusz Kft.

Az ittas vezetőket a biztosítók is "büntetik": egyértelműen kizárják a kártérítésből azokat, akik túllépik az általuk megszabott 0,8 ezrelékes befolyásoltságot. Ez az állapot akár 1-2 pohár bor, vagy két üveg sör után is bekövetkezhet. Az ilyen állapotban másoknak okozott kárt viszont - különösen, ha sokmilliós tételről van szó - a kgfb sem tolerálja.

Ráadásul kerékpárra sem érdemes ülni ittasan, hiszen ha valaki "kikacsázik" egy autós elé, akkor is előfordulhat, hogy viselnie kell a következményeket.

A CLB tapasztalatai szerint a biztosítók az utóbbi időben különösen megfontoltak, alaposan megnézik, miért, mennyi kártérítést fizetnek, fizetnek-e egyáltalán. Előfordulhat, hogy a kötelező biztosítás terhére egy egyszerű javítási engedélyt is csak soká, akár egy-másfél év múlva adnak ki, ha a kártérítési "jogalap" kivizsgálása nagyon elhúzódik.

A változásra korábban a MABISZ is figyelmeztetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2017.04.16 12:51

Valójában - ha az ittas vezetőre minden kártérítést ráverhet a biztosító, akkor minek egyáltalán a biztosító?
Ha az okozott kár akárhány millió, akkor azt autós kifizeti - "oszt jónapot!".
Ha pediglen már azt is hozzászámoljuk - hosszú, hosszú évek során mennyit nyeltek be a mindenféle kötelező biztosítási díjak (és újabban valami baleseti adónak okán is) biztosítók, akkor bizony a gyors fejszámolás eredménye egy az egyben:
NEM ÉRDEMES KÖTELEZŐT KÖTNI!
Csupán félre kellene tenni - évente pár millát (okozott kár fedezete) ....
s a végére az összes ebben utazó biztosító - még majd könyörögni fog!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html