Durván megvághatják a béren kívüli juttatásokat

Az Országgyűlés elé került a 2019-es adócsomag, mely alapjaiban változtatná meg a béren kívüli juttatások rendszerét - írja Fata László cafeteriaszakértő.
Szász Péter, 2018. június 20. szerda, 08:58
Fotó: Pixabay

Míg 2018-ban a 100 ezer forint pénzösszeg juttatás mellett Széchenyi Pihenő Kártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig jövőre csak a SZÉP-Kártya maradna ebben az adózási kategóriában.

2018-ban a népszerű egyes meghatározott juttatásokat (ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet) még 40,71 százalék közteherrel nyújthatják a munkáltatók. Azonban ezek a juttatási elemek szinte kivétel nélkül elveszítenék adóelőnyüket 2019-re a friss javaslat szerint.

Az átalakítás nem kímélné az adómentes juttatásokat sem

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége maradna meg.

Az idei évben felfutó juttatások közül elveszítené adómentességét többek közt a januárban bevezetett diákhitel támogatás, de a a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége is megszűnne.

Nemrég ismerkedtek meg a munkaadók a mobilitási célú lakhatási támogatással, melynek adómentesen adható maximális értéke 2017-ről 2018-ra jelentősen növekedett. Amennyiben az új adócsomagot a jelenlegi formájában fogadják el, akkor a távolabbról munkavállalási céllal költöző munkatársak albérletének munkáltatói térítése is sokkal magasabb közterhekkel adózna 2019-ben.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2018.06.20 09:07

Választott vezetőink keményen dolgoznak az életminőség rontásán. Ezért szavazott rájuk 3millió polgártárs...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html