A megkérdezett 750 munkaadó 19 százaléka növekedésére számít, csupán 4 százalékuk tervez elbocsátást, míg 73 százalék semmiféle változtatásra nem készül 2017 első három hónapjában - derül ki a ManpowerGroup legfrissebb munkaerő-piaci felméréséből. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a munkaerő-piaci mutató értéke +15 százalék. A felvételi szándék enyhén növekedett az előző negyedévhez-, és az előző év azonos időszakához képest.

A magyar munkaerőpiacon még mindig a szakemberhiány hatásai érzékelhetőek. Annak ellenére, hogy a munkáltatói kedv folyamatosan nő, a cégek továbbra sem tudják betölteni nyitott pozícióikat - kommentálta az adatokat Horváth Miklós, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetője.

A szakember szerint az építőipar és kereskedelem szektorokban a legjelentősebb a felvételi kedv a vállalkozók körében, mely az iparágakat sújtó munkaerő hiányból adódik. Ennek egyik oka, hogy az építőipar a ingatlanok iránti hirtelen keresletnövekedésre reagálva bővül, a vendéglátásban dolgozók nagy része pedig külföldön próbál szerencsét. Ezekben az iparágakban a munkaerő hiánya továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani - tette hozzá.

Bár a kormány belátta, hogy cselekednie kell és muszáj engednie a bérekre rakódó magas közterhekből, az így kialakuló bértöbblet még így sem fogja elérni a környező országokban elérhető szintet - vélekedett Horváth. A szakember arra is rámutatott, hogy a munkaerőért folyó egyre élesebb harc már átlépte az iparágak határait is, így gyakorlatilag a cégek már más szektorokból is próbálnak munkaerőt csábítani magukhoz.

Kilenc ágazatban terveznek bővítést

A felmérés azt mutatta, hogy a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet az építőipar területéről jelentették, ahol a mutató értéke +26 százalék. Nagy ugrás tapasztalható a kereskedelem területén, melynek értéke 24 százalékra emelkedett.

Változatlanul jók a kilátások a gyártás, raktározás és kommunikáció, valamint a vendéglátás területén, mindkét szektor +21 százalékos mutatót produkált. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások terület mutatója +14 százalékon áll.

A legkevésbé optimista várakozásokat a köz- és szociális szférából (9 százalék), a mezőgazdaság, vadászat erdészet és halászat (10 százalék) területéről és a közüzemi szolgáltatások (3 százalék) szektorából jelezték.

Egyre nagyobb a felvételi kedv

Az előző negyedévhez viszonyítva kilenc szektorból hét munkaadó esetében nagyobb a felvételi kedv. Leginkább az építőiparban és a kereskedelemben erősödött a mutató, 17 illetve 12 százalékponttal.

Ezzel szemben két ágazatban romlottak a kilátások: 3 százalékponttal a gyártás,  2 százalékponttal pedig a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területein esett a mutató.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig a kilenc szektorból nyolc esetében növekedett a munkáltatói felvételi kedv. A legnagyobb emelkedést szintén az építőipar és a kereskedelem érte el, előbbi 23, utóbbi 17 százalékponttal növekedett. Őket követi a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat 5 százalékponttal.

A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció és köz-, szociális és lakossági szolgáltatás 3-3 százalékponttal növekedett. A vendéglátás és a pénzügy, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatás iparágak 2-2 százalékponttal növekedtek. A gyártás 1 százalékponttal növekedett, míg a közüzemi szolgáltatások 3 százalékponttal csökkentek.

Észak-alföldön jöhet a legnagyobb bővülés

A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-alföldi régióban várják 22 százalékos értékű mutatóval. A nyugat-dunántúli (17 százalék), dél-dunántúli (17 százalék), észak-magyarországi (16 százalék), közép-dunántúli (15 százalék), budapesti (15 százalék) és dél-alföldi (15 százalék) régiók munkaadóinál mind erős, kétjegyű értékeken áll a mutató.

A legkisebb mértékű bővülést a közép-magyarországi régióban várják a munkáltatók 8 százalékkal.

Forrás: ManpowerGroup

Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból háromban csökkent a felvételi kedv, a budapesti és közép-magyarországi régióban 4-4, a dél-dunántúli régióban 3 százalékponttal. A legnagyobb emelkedés az észak-alföldi régióban volt, ahol a 21 százalékpontos emelkedés következett be. A többi régió mutatója kis mértékben emelkedett az előző negyedévhez képest, kivéve az észak-magyarországi régiót, ahol nem történt változás.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva nyolcból hat régió mutatója erősödött. 16 százalékpontos erősödést jelentettek az észak-alföldi régió munkaadói. A dél-dunántúli régióban 10, a budapesti régióban 9, a dél-alföldi régióban pedig 7 százalékpontos a növekedés. A többi régióban kis mértékű növekedés volt megfigyelhető, kivéve a közép-magyarországi régiót, ahol 2 százalékpontos csökkenést figyelhető meg.

Kik bővítenének?

A kutatásban résztvevő munkaadókat négy kategóriába sorolta a ManpowerGroup: a kevesebb, mint 10 alkalmazottal, 10-49 munkavállalóval, az 50-249 alkalmazottal (közepes méretű cégek) és a 250 dolgozó feletti létszámmal működő cégekre. A felmérés eredményei ez alapján azt mutatták, hogy 2017  első negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol 22 százalék a mutató értéke, míg a közepes vállalatok mutatója 19, a kicsiké pedig 17 százalékon áll. A mikro vállalkozásoknál a mutató értéke 14 százalék.

Az előző negyedévhez képest mind a négy cégméretben növekedést jelentettek. A kis- és közép-vállalkozásoknál 8, a mikro vállalkozásoknál 5, míg a nagyvállalatoknál 4 százalékponttal növekedett a mutató értéke.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva ugyancsak mindegyik cégméretnél erősödött a mutató. A legnagyobb mértékben, 8 százalékponttal a kis vállalkozásoknál, a középvállalatoknál 7, a mikro vállaltoknál 5, míg a nagyvállalatoknál 4 százalékpontos az emelkedés.