A magyar kormány diszkriminatív adószabályokkal igyekszik elfojtani a sajtószabadságot és el ki akarja szorítani a magyar piacról a német RTL tulajdonában lévő tévécsatornát - ismételte el álláspontját nemzetközi sajtótájékoztatón Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója a Financial Times (FT) tudósítása szerint. A cégvezető vádjai új szintre emelik a tévécsatorna - a luxembourgi RTL-csoport tagja - és a magyar kormány közti vitát a júniusban elfogadott reklámadóról - kommentálja a hírt az FT.

Az adó nullaszázalékos kulcsról indul és sávosan emelkedve évi 20 milliárd forint feletti árbevétel felett éri el 40 százalékos maximumát. Kivetése aggodalmakat keltett a média szabadságának érvényesülésével kapcsolatban, ugyanis nagyot harap az ágazat független bevételeibe. A jobb-közép magyar kormány egyébként is az EU és nemzetközi szervezetek vizsgálatainak fókuszába került a sajtó szabadságát érintő politikája miatt, miután Orbán Viktor kormányfő 2010-ben kétharmados többséggel megnyerte a parlamenti választást - emlékeztet a brit lap.

Három jogi iroda

Nem szabad elfelejtenünk, hogy mi vagyunk az utolsó nagy, független tévétársaság Magyarországon - tette hozzá Gerkens. Az adóval el el akarják értékteleníteni a vállalkozást vagy egyszerűen ki akarják szorítani a piacról. A tulajdonos azonban nem szándékozik megválni magyar érdekeltségétől és mindent megtesz érekei védelméért - ismételte el a német RTL álláspontját a nemzetközi közvéleménynek szánt sajtótájékoztatón.

Nem kívánom megosztani a jogi stratégiánkat a nyilvánossággal, de három ügyvédi iroda dolgozik ezen az ügyön - tette hozzá. Újra leszögezte azt is, hogy véleményük szerint a reklámadó egyértelműen az RTL ellen irányul, ugyanis ez az egyetlen magyarországi médiavállalat, amelynek forgalma meghaladja a 40 százalékos sávhatárt. Az árbevétel egy részének ilyen szintű adóztatására sehol a világon nincs példa - szögezte le.

Ködösítés

A kormány szóvivője e-mailben válaszolt az FT megkeresésére. Ebben leszögezi, hogy a reklámadó nem diszkriminatív és nincs hatással egyetlen újság vagy tévécsatorna életére sem, továbbá egyáltalán nem érinti a sajtószabadság elvét és színvonalát. Magyarországon azonban érvényesíteni akarják az egyenlő közteherviselés elvét, amely azt jelenti, hogy az egyéneknek és a vállalatoknak teherbíró képességükkel, gazdasági teljesítményükkel arányosan kell kivenni ebből a részüket.

Zavarba ejtő, hogy az RTL Klub a média szabadságára hivatkozva ködfüggönyt von ellenmondásos gazdasági érdekeltségei elé, és hírszerkesztésében nyilvánvaló politikai célokat követ - folytatódik a kormány álláspontjának ismertetése. Az FT értelmezése szerint eszerint Budapest úgy látja, hogy az RTL a tiltakozásával csak azt leplezi, hogy nem akar adózni, illetve hogy politikailag elfogult hírszolgáltatást folytat.

Gerkens azt mondta, hogy az utóbbi időben bevezetett mélyebb, kritikusabb híradók a nézettség erősödéséhez vezettek és javították riportereik népszerűségét. Az utolsó dolog, amit vissza akarunk fogni, az a hírszolgáltatásunk - tette világossá, mit hozhat a közeljövő.