Durvul a harc a világhírű magyar cégért

A magántulajdonban lévő Zsolnay Porcelánmanufaktúra megdöbbent a magyar kormány tegnapi döntésén, amellyel stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították a céget. Erőszakos kivásárlási szándékot érzékelnek; egy építőipari vállalkozás is színre lépett.
Napi.hu, 2016. február 11. csütörtök, 17:26
Fotó: Napi.hu

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre megdöbbenéssel értesült a Magyar Közlönyben megjelent szerdai rendeletről a sajtóból, s amelyben a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítja a társaságot a csődtörvényre hivatkozva - írta Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra igazgatósági elnöke.

"Mai napi tájékozódásunk szerint a gyár ellen semmiféle csőd- avagy felszámolási kérelem nem érkezett a Pécsi Törvényszékhez és ennek egyebekben ténybeli és jogalapja nem is áll fenn. Társaságunkban a külföldi befektető fő tulajdonos a várossal kötött szerződés szerinti tőkeemeléseket végrehajtotta, a gyár a munkahelyeket megtartotta, az exportot és az ebből eredő árbevételeit folyamatosan növeli, emiatt nem áll fenn csőd, avagy felszámolási fizetésképtelenségi helyzet" - írták közleményükben.

Erőszakos kivásárlási szándék egy építőipari cégtől

"Sajnálatosnak kell azonban értékelnünk az elmúlt hetekben, a gyárat ért erőszakos kivásárlási szándékot, amelyhez tevőleges partnerséget mutatnak egyes önkormányzati képviselők.

A gyár sok évvel korábbi keletkezésű és az MFB Zrt.-vel kötött fejlesztési hiteleinek jelenleg is folyamatban lévő hitelkonszolidációs eljárásába durván beavatkozva, követelésvásárlási ajánlattal élt egy, a gyárat és a 2016-ra már láthatóan kedvezően mutatkozó piacait megszerezni kívánó nem porcelán-, és pirogránit gyártási főtevékenységű építőipari cég, aki egyebekben vételi ajánlatot is tett korábban a Pécs Holding Zrt. kezében lévő Zsolnay részvényekre.

Társaságunk meggyőződése, hogy a már helyreállított működésű Zsolnayt állami-városi (?) tulajdonba visszaszerezni szándékozók nem a köz érdekéből indíttatva tették meg előterjesztésüket a kormánynak, hanem önös érdekből, egy újabb privatizációs manőver előkészítéseként, a társaság működtetésébe eddig több száz millió forintot beáldozó külföldi befektető sárba tiprásával, a vele való elszámolás lehetőségének teljes kizárásával, államhatalmi eszközökkel " - áll a közleményben.

" Milyen magyar üzleti jogbiztonság az, hogy egy normálisan működő, ráadásul Hungarikum címmel védett örökségvédelemmel érintett Zsolnayt csak úgy el lehet venni, annak működtetőjétől?" - teszi fel a kérdést Cséplő Petra.

Közel 200 millióval nőtt a forgalom

A Céginfo.hu adatai szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra jelenleg 155 dolgozót foglalkoztat. A társaság többségi részvényeit 2013 márciusában vásárolta meg a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt.-től a szír származású zürichi üzletember, Bachar Najari, aki Magyarországon luxusórák kereskedelmével is foglalkozik.

A porcelánok, eozin dísztárgyak, pirogránit kerámia termékek előállításával foglalkozó cég saját tőkéje 1,2 milliárd forint; a nettó árbevétele a 2013-as 535 millióról 2014-re 710 millió forintra nőtt, ebből az exportértékesítés 72 millióról 176 millió forintra nőtt.

Az adózás előtti eredménye a 197 milliós mínuszról 27 milliós veszteségre mérséklődött. (Üzemi szinten 164 ezer forintos eredményt könyvelhettek el.) A társaság kötelezettségállománya 2014 végén 890 millió forintra rúgott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MMM108WWW, 2016.02.12 09:03

@tiz:
Melyik teljesíményükkel elégedett? A saját maguk meggazdagodásával a magukra hozott törvényekkel az egészségügy tönkretételével az iskolák leépítésével az autó utak lassan teljesen használhatatlanságával? Lenne még mit sorolni .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tiz, 2016.02.12 08:42

@reszeloaladar: Teljesen lényegtelen, hogy szír-e a tulajdonos, és hogy mekkora a vállalkozás. A lényeg az, hogy kicsit elszabadultak a fiúk, és a magántulajdon védelme gyakorlatilag már semmit sem számít. Ha szeretnénk valamit, majd jól átminősítünk, törvényt módosítunk stb.

Ez nagyon nagy probléma. Én vállalkozó vagyok sok-sok éve, és mostanság kezdett el felmerülni bennem a kérdés, hogy "Csöndben kellene maradni? El kellene menni?".

Mi lesz, ha sikerül valami tényleg jót csinálnom? Kapok majd egy telefont arról, hogy "El szeretném adni a céget."?

Túl sok a megválaszolatlan zűrös ügy, amelyet besöpörnek a szőnyeg alá. Senki sem hófehér bárányka, a jelenlegi vezetés csinál kifejezetten jó dolgokat, de engem úgy általában félelemmel tölt el az irány, amerre a jogrendszerrel mennek.

Nem hallgatnak meg senkit és semmit, csak a barátok szava számít, minden ellenvéleményt "külső erők" adnak a megszólalók szájába.

Magam részéről ezért nem fogok a Fideszre szavazni a következő választásokon. Pedig a teljesítményükkel alapvetően elégedett vagyok. Csak a stílus, csak azt feledhetném.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2016.02.11 18:01

Tehát egy szerencsétlen szír üzletember részvényeit akarják megvenni. 1,2 milliárd árbevétel? Ez egy kisvállalkozás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html