- Magyarországot sokan emlegetik geotermális világhatalomként. Ez lenne a fő oka annak, hogy az EU kiemelkedően támogatta fejlesztési projektjüket?

- A működő projekteknél sajnos nem igaz, hogy hazánk geotermális nagyhatalom lenne. Ennek ellenére a természeti adottságaink megfelelőek ehhez, illetve a szürkeállomány, a tudástőke is megalapozhatná e pozíciót.

Ha egész Európát nézzük, a legjobb geotermális adottságok Izlandon vannak. Ám, ha a szűken vett kontinensre tekintünk, akkor Magyarországot nevezhetjük az egyik legjobb adottságú országnak.

Az EU-Fire Kft. támogatásának alapja inkább az, hogy az EU úgy látja: a közösségen belüli geotermális potenciák kiaknázását robbanásszerűen fel lehet gyorsítani az általunk koordinált EGS (Megnövelt Hatékonyságú Geotermális Rendszerek) technológiával. Nem csak Magyarországon, hanem sok más országban is.

Az összesen 116 millió eurós költségű fejlesztésünk megvalósítására az Európai Bizottság 39,3 millió euró összegű pénzügyi támogatást ítélt meg - ez a legnagyobb direkt forrás, amelyet Magyarország uniós csatlakozása óta egy magáncég megnyert. Fontos megjegyezni, hogy ezt a támogatást nem az új tagállamok hétéves fejlesztési ciklusa keretében allokálták, hanem ez egy egyedi forrás, az unió NER300 programjából.

- Mire tudják hasznosítani a föld hőjét, s mik a jellemzői geotermális technológiájuknak?

- Tevékenységünknek két oszlopa van - az egyik a hőtermelés. Magyarországon nagyon sokan foglalkoznak megújuló-energiákkal, ám mi azon kevesek közé tartozunk, akiknek van megvalósult projektje is, amely árbevételt termel.

Távfűtési rendszerünk már két városban - Makón, illetve Csongrádon működik. Ezen felül további hat projekt van folyamatban: Mosonmagyaróváron éppen most építjük ki rendszerünket , az előkészületek pedig már megindultak Kecskeméten és Kiskunhalason is. Emellett Egerben, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon is tervezünk távfűtő- rendszereket megvalósítani.

A városi távfűtési rendszerek átállíthatók oly módon, hogy a már meglévő vezetékeket felhasználva nem gázzal, hanem geotermális energiával működtethetők. A mi primer hálózatunkból - amely termelőkútból, csővezetékből, hőközpontból és egy visszasajtoló kútból áll - a kinyert hőt a távfűtőcég hálózatában értékesítjük.

Egy-egy várost folyamatosan ki tudunk szolgálni fűtéssel és meleg vízzel az év 10-12 leghidegebb napjának kivételével. Ekkor a távfűtőcég gázzal "rásegít" a mi fűtésünkre. Amikor enyhül az idő, a gáz fogyasztást le lehet választani.

Ennek oka, hogy nem gazdaságos maximális teljesítményre méretezni a primer hálózatot. Ezért a rendszert az egyidejűleg maximális hőigény körülbelül 85 százalékára méretezzük, a maradék 15 százaléknyi hőigényt pedig a gázkazánok szolgálják ki a leghidegebb napokon. Ezzel a megoldásunkkal akár 15 százalékos távhőár-csökkenés is elérhető.

Lehetőséget kínálunk arra is, hogy kisebb egységeket - például irodákat, családi házakat, közösségi épületeket - fűtsünk és hűtsünk e tiszta energiával. Ebben az esetben nincs szükség mélységi fúrásokra, hanem az úgynevezett sekélygeotermia-eljárást alkalmazzuk. Ez esetben akár 40 százalékkal is csökkenthető a fenntartási költség és bár maga a beruházás drágább, mint a hagyományos fűtési rendszerek, a magas megtakarítás miatt rövidebb időn belül megtérül a befektetett költség.

- Mi a tevékenységük másik "lába"?

- A villamosenergia előállítása: e téren alkalmazzuk innovatív technológiánkat, az EGS-t, amely jelenleg még kutatás-fejlesztési stádiumban van. A projekt, az izlandi geotermális óriás, a Mannvit bevonásával zajlik a Békés megyei Battonya vonzáskörzetében. Az immár 53 éves tapasztalattal bíró társaság 5 százaléknyi tulajdonrészt szerzett e projektben, a fennmaradó 95 százalék viszont hazai tőke.

A kezdeményezés egy nemzetközi kooperáció, többek között az USA-ból, Franciaországból és Dél-Koreából vontunk be szakmai cégeket, mellettük pedig az amerikai Nevadai Egyetemmel is kapcsolatban vagyunk. A projekt fő irányvonalát ugyanakkor hazai cégek hangolják össze.

Terveink szerint 2019 végére zárul le ez a projekt, amelyben az olcsó villamosenergia-előállítás mellett szekunder termékként megjelenik a hő is. Így, ha adott esetben egy nagyváros közvetlen környezetében hozunk létre ilyen jellegű projektet, akkor a városi távfűtést rendkívül gazdaságosan tudjuk ellátni hőenergiával.

- Hogyan működik ez az úttörő rendszer?

- A földkéregben a természet bőven kínál nagy mennyiségű hőt, de a folyadékok és a magas áteresztő képességű kőzetek előfordulása már nem annyira bőséges. Az EGS segítségével ki tudjuk nyerni azt a hőmennyiséget is, amelyek nem kapcsolódnak szokványos hidrotermális területekhez.

A széles körben alkalmazott konvencionális geotermális technológia keretében úgynevezett vízadó réteget (rezervoárt) keresünk a föld mélyében. Lefúrunk, kinyerjük a forróvizet, amelyből hőcserélővel kinyerjük a hőenergiát, majd a lehűlt közeget visszasajtoljuk. Az így kinyert hővel fűtjük meg a távfűtés-szolgáltatók felszíni hálózatát.

A hagyományos rendszerek fő kockázata mindig az, hogy az adott vízadó réteget megtaláljuk-e, illetve, hogy ott valóban olyan hőmérsékletű a víz, akkora vízhozama van-e, mint amekkorát prognosztizáltunk.

Az új rendszernél viszont kiküszöböljük ezeket a problémákat, mert vízadó réteg helyett forró kőzetet keresünk. Amennyiben megtaláltuk, lefúrunk és egy speciális eljárással, úgynevezett réteg-csúsztatással, a lenti kőzetben egy mesterséges rezervoárt hozunk létre, Ennek a rezervoárnak a másik végére lefúrunk egy újabb kutat, a kőzeten pedig felszíni illetve felszínközeli vizet szűrünk át, majd azt lesajtoljuk. A lesajtolt víz csak a másik kúton át tud visszatérni nagy nyomású forró gőz formájában, ez pedig egy turbinát hajt meg és áramot termel.

Meg kell jegyezni, hogy az EU nagyon hisz az EGS technológiában, amelyet a geotermia jövőjének tartanak. Immár több olyan forrás nyílt meg Brüsszelben, amely kifejezetten ezt az eljárást támogatja.

- Melyek a geotermikus energia-felhasználás fő előnyei ?

- Száz százalékig tiszta, megújuló forrásról beszélhetünk: mivel nem égetünk el tüzelőanyagot, nem keletkezik szén-dioxid kibocsátás sem.

Ami szintén hatalmas érték, hogy ez az erőforrás nem függ a naturáliák - például a kőolaj és a földgáz - állandóan ingadozó világpiaci árától. A geotermiánál az alapanyag kiszámítható és mindig rendelkezésre áll.

Nagy előny a decentralizált áramellátás is: nagyon sok helyre - például ipari parkok, mezőgazdasági létesítmények környékére - lehet telepíteni ilyen erőműveket.

További fontos előny pedig az ellátás-biztonság. Nem tudhatjuk előre mennyire lesz stabil az elkövetkező évtizedekben a gázellátás

- Mennyiben járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az állam emissziós kvótákat tudjon megspórolni?

- Minél több olyan beruházást hajtunk végre, amellyel csökkentjük szén-dioxid kibocsátásunkat, annál több szén-dioxid kvóta-részt spórolunk meg a nemzetközi piacon. Minden egyes projektünk zéró kibocsátású, - ellentétben a biomasszával - s a kibocsátás csökkentésével az államnál jelentkezik a bevétel.

Amennyiben csak a felsorolt geotermális projektjeinket meg tudjuk valósítani, akkor a szén-dioxid-kvótából származó jelenlegi bevételeket akár meg is tudjuk triplázni 3-4 éven belül.

- Milyen perspektívák állnak cégük előtt?

- Nagy lehetőséget ígér, hogy a következő években felpöröghetnek az ingatlanfejlesztések az állami lakástámogatásnak köszönhetően.

Az is biztató, hogy az új EU-s fejlesztési ciklusban, energetikára, megújuló energiára és energiahatékonyságra a KEHOP mellett immár a GINOP forrásaira is lehet pályázni. Mindamellett a KEHOP program direkt, erre a célterületre irányuló forrásokat tartogat. E pályázati lehetőségek a jövőben fognak megnyílni.

Kedvező, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is innovatív projektünk mögé állt.

Cikkünk megjelenését az EU-Fire Kft. támogatta.