BUX
38240

Ebből jött össze a Buda-Cash százmilliárdos hiánya - megszólalt az ügyvéd

Nem menekültek külföldre a Buda-Cash vezetői - mondta az ügyvédjük a HVG-nek, aki szerint a hiány valóban "köszönő viszonyban" van a 100 milliárd forinttal.

Napi.hu, 2015. február 27. péntek, 15:31

Nem menekültek külföldre, itthon vannak és a hatóságok rendelkezésére állnak - mondta a HVG-nek Bánáti János, Tölgyesi Péternek, a Buda-Cash Brókerház vezérigazgatójának védője. Hozzátette, ezt a kijelentést a két vezérigazgató-helyettes, Varga Péter és Gyarmati János nevében is tette.

Az ügyvéd elmondása szerint az ügyről egyelőre annyit közölhet, hogy védence a rendőrség hétfő esti razziája előtt meghallgatást kért az MNB vezetőitől, amelyen feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal "köszönő viszonyban" álló hiányát.

Ezzel az ügyvéd megerősítette a Napi.hu csütörtöki értesülését, amely szerint a Buda-Cash brókerház vezetői keresték fel a pénzügyi felügyeletet, amely már vizsgálódott a kapcsolódó bankoknál. Az eltűnt 100 milliárdból 70 milliárd hiányozhat a négy kis bank vagyonából, 30 milliárd a brókerház ügyfeleinek számláiról tűnhetett el. Az ügyről és lehetséges magyarázatokról bővebben itt olvashat.

A hiány valóban abból jött össze, hogy a brókercég nem tudott elszámolni a DRB bankcsoport négy pénzintézetének értékpapírjaival, főképpen állampapírokkal, ám azt még nem tárták fel, hogy pontosan milyen ügyletek deficitjének a fedezésére használták fel azokat. A brókervezetőket egyelőre tanúként hallgatja ki a rendőrség, de az eljárás hangvételéből az következik, hogy sikkasztással gyanúsíthatják majd meg őket és esetleges társaikat - írta a hvg.hu.