Meglepő módon közel egyidőben két citromsavgyárat is felhúznak hazánkban - mindkettőt kínaiak valósítják meg, azaz mégsem arról van szó, hogy időközben helyszínt váltott volna a szolnoki projekt. A ma bejelentett kazincbarcikai gyárat az RZBC cég építi meg, míg a szolnokit a China BBCA Group Corporation. A kazincbarcikai üzemben a tervek szerint évente 100 ezer tonna citromsavat állítanak majd elő, a szolnokiban pedig 60 ezer tonnát. Ezzel Magyarország az iparág vezető termelőjévé válik, a globális citromsav-gyártás mintegy 8 százalékát képviselve.

A barcikai beruházás értéke 31 milliárd forint, amelyhez a magyar kormány egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad - a valamivel kisebb bekerülési értékű szolnoki projekt szintén kapott állami ösztönzést. Barcikán 165, míg Szolnokon 440 új munkahely létesül. Az állami támogatás fejében az RZBC 2024-ig előre vállalja a 165 munkavállaló foglalkoztatását.

A zöldmezős beruházás előkészítése jól halad: már tart a környezetvédelmi engedélyezési folyamat, és az RZBC cégcsoport májusban már bejegyeztette magyarországi cégét, a Hungary Borsod Biokémiai Kft.-t. Az évi 3-4 százalékos növekedést mutató világpiaci kereslet kiszolgálása érdekében hoz létre európai gyártókapacitást az RZBC.

Szolnokon a kormány már korábban kiemelt beruházássá minősítetette a projektet, amely a szolnoki ipari parkban valósul majd meg 20 hektáron és a tervek szerint szeptember 9-én le is teszik az üzem alapkövét. Korűábbi beszámolók szerint a 100-150 millió dollár értékű beruházás a China BBCA valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. közös finanszírozásában valósul meg. A kínai cég a következő ütemben szeretné a feldolgozott kukorica mennyiségét 300-500 ezer tonnára emelni. Azt nem tudni, hogy az ottani befektető BBCA milyen kapcsolatban áll a kazincbarcikai projektet jegyző RZBC-vel.

A nagyszabású szolnoki projektet előkészítő részletes kínai és magyar együttműködésben részt vett az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság is - közölte a pénzintézet kérdésünkre. A tárgyalások kiterjedtek a befektetési és a hitelezési kérdésekre is, a szerzett tapasztalatok várhatóan még szélesebb körű jövőbeni együttműködést alapoznak meg. A szolnoki kivitelezést a kínai fél végzi, amely biztosítja a speciális technológia beszerelését is.A projekt pontos összköltségvetését nem áll módunkban megmondani, az arányokról született már döntés, eszerint a forrása a projektcég 30%-nyi saját ereje mellett 70%-nyi hitel lesz. A projekt az MFB csoporton belül az MFB Investhez fog tartozni - írta közleményében a bank.

A szolnoki gyárban a tervek szerint évi 60 ezer tonna termék előállításához 100 ezer tonna kukoricát használnak majd fel, Kazinbacikán pedig évi 200 ezer tonna kukoricára lesz kereslet. A szolnoki gyár megvalósítása előbbre jár, az üzem alapkövét szeptember 9-én  helyezi el Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Szalay Ferenc polgármester, valamint Li Rongjie, a kínai társaság elnöke.

Az RZBC csoport a citromsavgyártó ipar egyik legjelentősebb szereplője: évi mintegy 1,85 millió tonnát állít elő, amiből 1,05 millió tonna származik Kínából. (Ezek az MTI által közölt számok kissé zavarosnak tűnnek, hiszen az interneten fellelhető források alapján úgy tűnik, a világ összes gyártójának teljes citromsav-termelő kapacitása nem éri el a kétmillió tonnát. A százezer tonnás hazai kapacitástervvel és az 5 százalékos súllyal is kétmillió tonnás globális érték adódik. Valószínűleg tehát nem az RZBC állít elő 1,85 millió tonnát, hanem ennyi a globális termelés, amiből az összes kínai szereplő részesedik 1,05 millió tonnával. Frissítés: azóta az MTI is kijött a javított verzióval.)

Az elnök jelezte: az RZBC vállalatcsoport termékei több mint 100 országban és régióban - az Európai Unió mellett az Egyesült Államokban, Japánban, a Közel-Keleten és Afrikában - keresettek. A 20 évvel ezelőtt alapított Rizhao Jin He biokémiai csoport - röviden RZBC - az élelmiszer, gyógyszer és vegyiparban tevékenykedik, tavalyi nettó árbevétele meghaladja a 184 millió eurót. A cégcsoport alaptőkéje átszámítva 78 milliárd forint - a kazincbarcikai beruházás ennek közel felének felel meg.

A magyarországi kínai beruházások nagyságrendje meghaladja a 3 milliárd dollárt, a kínai cégek által foglalkoztatottak száma pedig 5 ezer fő.

A kazincbarcikai üzem a mai bejelentés szerint az európai piacot látja majd el, s itt is elsősorban a citromsavat és annak sóit felhasználó nagy élelmiszergyártó multikat, köztük a Coca-Colát, Danone-t, és a Kraft Foodst.

A BBCA-ról az internet segítségével nem sok mindent lehet megtudni, legalábbis kínaitól különböző nyelven. A cég honlapján elérhető legfrissebb hír 2011 május 6.-án keletkezett, ebben arról számolnak be, hogy a cég delegációja Magyarországra látogatott, ahol Schmitt Pál - akkori köztársasági elnök - fogadta őket. A Bloomberg két hírt találtunk róluk: egyrészt júniusban bejelentették, hogy 150 millió dollár értékű gabonafeldolgozó üzemet építenek Oroszország Orenburg régiójában, a másik pedig a magyarországi projektet részletezi.