Ébredezik a hazai lakáshitelpiac

A közelgő tavasz elé óvatos optimizmussal tekintenek a pénzügyi szolgáltatók, legalábbis ami a hazai lakáshitelpiacot illeti - írja a Világgazdsaság.
NAPI, 2010. február 26. péntek, 08:46
Fotó:

Bár a téli hónapokban szezonális okokból még nem várható áttörés a hazai lakáshitelpiacon, a tavaszi-nyári időszak már óvatos optimizmusra ad okot - írja a Világgazdaság pénteki száma.

A CIB Bank a lapnak elmondta: a lakáspiacot a kínálati jelleg és alacsony árak jellemzik, ami a vásárlók szempontjából kedvező helyzet. Ennek kihasználásához szükség van megfelelő önerőre, illetve arra a törlesztőképességgel kapcsolatos bizalomra. Az alapkamat csökkentése a CIB szakértői szerint kedvező hatással lehet a forintalapú lakáshitelekre, a bankok a maguk részéről az egyszerűbb, átláthatóbb, kiszámíthatóbb hitelkonstrukciók kínálatával igyekeznek elősegíteni a lakáshitelezést.

Hasonlóan látják a helyzetet az OTP Banknál is: véleményük szerint a lakáskölcsönök iránti kereslet növekedése várható az idén, azonban a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló kormányrendelet március 1-jei hatályba lépése rövid távon ez ellen hat, hiszen növekszik a kötelezően biztosítandó saját erő nagysága. A szigorodó törvényi előírások mellett persze óvatossá váltak a bankok is, és igyekeznek a kedvező jövedelmi helyzetű, stabil hátterű ügyfeleket finanszírozni. Azt, hogy a bankok bíznak a lakáshitelpiac élénkülésében, alátámasztja az új vagy kedvezményes konstrukciók szaporodása is - írja a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK