Eddig 40 ezren kaptak bértámogatást az ITM szerint

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben - közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
Domokos Erika, 2020. május 19. kedd, 15:26
Fotó: Getty Images

A program iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés, eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot, ennek eredményeképpen több mint 95 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy a munkahelye megmaradjon. Dolgozónként - a három hónapos támogatási időszak alatt - átlagosan 167 ezer forint támogatást tudnak biztosítani - közölte az MTI szerint Bodó Sándor államtitkár.

A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelmi ágazatból, a gépjárműjavításból, valamint a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. Területileg a legtöbb támogatási igény Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron, valamint Bács-Kiskun megyéből érkezett.

A munkahelyvédelmi bértámogatási program lehetőséget biztosít arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni a munkavállalókat a munkaadók, és három hónapon keresztül állami támogatást vegyenek igénybe. A csökkentett munkaidős foglalkoztatás minden vállalati méret esetében megoldás lehet - tette hozzá Bodó Sándor.

A támogatási igényt benyújtó legnagyobb cégek között hat olyan vállalkozás van, amely ezer dolgozó fölötti állománnyal vesz részt a programban. Emellett 13 olyan vállalkozás lát lehetőséget a program nyújtotta segítségben, ahol 500-1000 ember dolgozik.

Az államtitkár közölte, az elbírálást a kormányhivatalok folyamatosan végzik, 40 ezer munkavállaló esetében már megszületett a pozitív döntés. A támogatást a munkavállalók kapják közvetlen formában és azok a dolgozók, illetve munkaadók, akik vagy amelyek áprilisban beadták a kérelmüket, már megkapták ezt az összeget. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kérelmeket továbbra is várják a munka.hu oldalon, ahol részletes tájékoztatást is elérhető.

A k+f-es bérprogramban hatmilliárdot igényeltek

Bodó Sándor közölte, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció területét segítő másik program is igen nagy népszerűségnek örvend. Országosan 8700, ezen a területen dolgozó munkavállalót tudtak segíteni. Erre 550 cég pályázott, az általuk igényelt támogatási összeg 6,2 milliárd forint.

A beadott kérelmek többsége Budapestről, valamint Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből érkezett. Az igényt benyújtó vállalkozások átlagosan 15-20 embert foglalkoztatnak. A legnagyobb számban továbbra is a kisvállalkozások adnak be kérelmet, de a legnagyobb cégek is élni tudnak a lehetőséggel. Összességében tehát több mint 100 ezer ember segítettek, hogy megmaradjon a munkája - mondta az államtitkár.

A foglalkoztatási adatokról szólva közölte: március és április között 50 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma. Április végén ez 330 ezer embert jelentett.

A munkahelyteremtő bértámogatási program Bodó szerint érdemben segíti a regisztrált álláskeresők munkába állását. A programban több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre, és az összegből több mint 70 ezer álláskeresőt tudnak segíteni.

Az igénylő cégnek vállalnia kell, hogy 6 plusz 3 hónapig nem tesz ki senkit

A támogatás lényege, hogy hat hónapos bértámogatás mellé három hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól. Tehát a programban résztvevőknek kilenc hónapig biztosított az ellátásuk.

A támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, de legfeljebb 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatóknak. Ez azt jelenti, hogy minden álláskereső elhelyezkedését, munkahelyének megőrzését mintegy havi nettó 112 ezer forinttal támogatják. Mindez lehetővé teszi, hogy kilenc hónap alatt csaknem nettó egymillió forint jövedelemre tegyen szert a munkavállaló - mondta el Bodó Sándor.
A munkáltatónak vállalnia kell, hogy ezen időszak alatt megtartja a pályázat beadásának napján érvényes állományi létszámot.

A vállalkozások a Cégkapun keresztül tudnak pályázni, és a területileg illetékes járási hivatalokhoz, Budapesten a kerületi foglalkoztatási osztályokhoz lehet beadni a kérelmeket.

Az államtitkár az MTI szerint hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi intézkedések együttesen megvédik a magyar munkahelyeket, illetve a megszűnők helyébe a remények szerint újat tudnak létrehozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK