Alig egy hónapja nyitották meg az első 26 MFB Pontot, és meghirdették azt a 44 milliárd forintos hitelprogramot, amelynek keretében nulla százalékos kamattal, 15 éves futamidővel, egyszerűsített hitelbírálat mellett minimum egymillió, legfeljebb 600 millió forintos forrás érhető el a kis- és közepes vállalkozások számára.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják: a visszatérítendő források iránt is nagy az érdeklődés, kevesebb mint egy hónap alatt 2,5 milliárd forint értékben fogadtak be hiteligényeket, az érdeklődés pedig már meghaladja a tízmilliárd forintot.

A visszatérítendő források ugyanolyan népszerűek lesznek, mint a vissza nem térítendő források - tette hozzá az államtitkár. A 115. pont átadásával lezárult a hálózat kialakításának második lépcsője, a konzorciumi tagok munkájának köszönhetően a tervezettnél hamarabb.

A 2014-es kormányalakítást követően született döntés arról, hogy az MFB-csoport a szakosított hitelintézeti működésből a gazdasági fejlesztési intézményrendszer alapjává váljon. Szavai szerint a hálózat 650 pontra bővítését az is indokolja, hogy az MFB belép a lakossági hitelezési piacra: rövidesen társasházak, lakószövetkezetek és családi házakban élők számára is elérhető lesz az energiahatékonysági fejlesztéseket szolgáló nulla százalékos hitel.

Egy kormányzat csak akkor lehet sikeres, ha pénzt tud juttatni a gazdaságba. Az MFB Pontok megnyitása ebbe a irányba mutat. A program célja a vidék Magyarországának erősítése, a vállalkozások versenyképességének fokozása. Hozzátette: ez a konstrukció Európa-szerte példaértékű lehet - mondta Nyitrai Zsolt, Eger és térsége fideszes országgyűlési képviselője, Heves megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos.