Az Index utánajárt, hogyan alakulnak az ország gázszerelőjének az üzleti ügyei. Nos, viszonylag hamar kiderült, hogy ő maga a gazdasági csoda, olyan eredményeket ért el, amiket a világ legjobbjai is csak irigyelhetnek.

Egy példa: az egykori gázszerelő cégének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek az elmúlt tíz évben ezerszeresére nőtt a bevétele - míg 2006-ban 19,2 millió forint bevételt ért el, 2015-ben már több mint 20 milliárd forintot. (Ide kapcsolódó sokatmondó adat: a cég csak tavaly 140 milliárd forintot nyert el közbeszerzéseken.) És hogy ez mekkora teljesítmény? A Facebook például 2006 és 2016 között "csak" majdnem hatszázszorosára tudta növelni a bevételeit (2006-os 48 millió dollárról 27,6 milliárd dollárra), az Apple pedig ugyanez alatt az idő alatt csak 12-szeresére nőtt.

Az Amazonnak viszont sikerült ez a bravúr, de ehhez több mint tíz év kellett (körülbelül 12, 1996 és 2008 között).

És ez csak a jégyhegy csúcsa

És ez csak egy cég, ami azért fontos, mert a vállalkozó teljes vagyona a cégei saját tőkéje alapján a 2006-os 6,8 millió forintról 10 év alatt nőtt a mostani 11 milliárdra. Ne gondoljunk régi sikerekre: a 30 cégéből 29 a 2010-es kormányváltás óta eltelt hat évben lett Mészárosé. (Hiába megy azonban ennyire a felcsúti vállalkozónak, a Figyelő korábban kiderítette, hogy saját alkalmazottaival nem túl kegyes: a cégbirodalmában dolgozók kevesebbet keresnek a piaci átlagnál.)

Sokatmondó, hogy az elérhető legfrissebb, 2015-ös mérlegek alapján a 30 cég közül az a 22 cég, amelyeket nem azóta alapított a vállalkozó, összesen 45,3 milliárd forintos bevételt szedett össze, amiből 4,65 milliárd forintos profitot csinált. Azt pedig még nem is tudjuk, hogy mennyi pénz lesz azokban a cégekben, amelyeket csak tavaly alapított a vállalkozó.

Na és a hálózat

Az Index összegyűjtötte azt is, hogy a különböző üzleti partnereivel mekkora hatalmat szerzett a felcsúti polgármester: néhány vállalkozón keresztül Mészáros Lőrincnek még a sajátján kívül közel 60 milliárd forintnyi tőkéhez van ilyen vagy olyan köze.

A rossz hír, hogy a fenti adatok még mindig csak a legnyilvánvalóbb és egyszerűen visszakövethető kapcsolatok és összefonódások Mészáros Lőrinc körül.

Az Index összefoglalóját ide kattintva olvashatja.