Kiderült: az irodai munka is veszélyt jelent

Ma már veszélyt jelent az íróasztalnál eltöltött sok munkaóra is, az irodai munka is bekerült az egészségügyi kockázatok közé - mondta az InfoRádióban Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Szepesi Anita, 2020. november 1. vasárnap, 11:19
Fotó: Getty Images

A mozgásszervi betegségek a munkával összefüggő leggyakoribb egészségi problémát jelentik Európában. Ötből mintegy három munkavállalónak okoznak nehézséget a mozgásszervi panaszok, amelyek megelőzésért kétéves kampányt indult.

Sok olyan munkahely van, ahol olyan jellegű rendszeres mozgást kell végezni, ami megviseli a szervezetet, ezért a megbetegedési okok élcsoportjában szerepelnek a mozgásszervi panaszok - fejtette ki a műsorban az államtitkár, kiemelve, hogy gépesítésre és a robotizációra nem mindig van lehetőség.

Az idősebb munkavállalók ugyan rutinosak, de a korábbi rugalmasság elvesztése balesetekhez vezethet, a fiatalok pedig hajlamosak túlvállalni magukat, vagy nem tartják be a szabályokat, ami szintén gondot okozhat.

Bodó Sándor arról is beszélt, hogy korábban a fizikai munkakörben dolgozók voltak érintettek, ám ma már veszélyt jelent az íróasztalnál eltöltött sok munkaóra is, az irodai munka is bekerült a kockázati elemek közé.

HOZZÁSZÓLÁSOK