Kötelező olvasmány, ha patikába menne az ünnepek alatt

Jövő héten kedden és szerdán az ügyeletes gyógyszertárak lesznek nyitva, amelyek közel 400 forint extra díjat kérhetnek. Megmutatjuk, hol találhatóak.
Csernátony Csaba, 2018. december 21. péntek, 10:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az ünnepek alatt a patikák menetrendje is változik - derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összefoglalójából.

A következő lesz a forgatókönyv:

  • december 24-én (hétfő) a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárakat a szokásos szombati munkarendjük vagy rövidített nyitvatartással lesznek elérhetek
  • december 25-én (kedd), valamint december 26-án (szerda) kizárólag az ügyeletes gyógyszertárakba lehet menni
  • december 31-én (hétfő) a 24-hez hasonlóan a szombaton is nyitva lévő patikákat érdemes keresni
  • január 1-jén (kedden) pedig csak az ügyeletes gyógyszertárak lesznek nyitva.

Valamennyi gyógyszertárnál az ajtónál - a szakzsargon szerint betegforgalmi bejáratnál - jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Közel 400 forint extra díj

Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó patikákat a megyei és település szerinti bontásban az OGYÉI itt elérhető gyógyszertár-keresőjében lehet megtalálni.

Fontos, hogy az ügyeletes patikák kérhetnek extra díjat: a gyógyszerek és egyéb termékek kiadásáért - az indokolt igénybevétel kivételével - mennyiségüktől és a tételek számától függetlenül esetenként legfeljebb nettó 300 forintot számlázhatnak, ami bruttóban 381 forint. Indokolt igénybevételnek minősül a gyógyszer kiadása olyan orvosi vényre, amelyen az orvos a "cito", "statim" vagy "periculum in mora" jelzést feltüntette, és amelyet az ügyeleti (készenléti) szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állított ki.

Érdemes feltankolni

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint az ünnepnapok torlódása miatt kiemelt fontosságú a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése valamint, a "házi patika " feltöltése a nem várt helyzetek miatt.

Gyermekek esetében mindenképpen tanácsos beszerezni láz- és fájdalomcsillapító szereket. Hasznos lehet ellenőrizni a torokfertőtlenítő, orrcsepp, köptető készleteket is. Felnőttek esetén is ügyelni kell arra, hogy a téli időszakra jellemző megfázásos, influenzaszerű tünetekkel járó állapotok (láz- és köhögéscsillapító szerek, orr csepp, köptető) valamint az esetlegesen előforduló emésztőrendszeri panaszok kezelésére rendelkezésre álljanak a szükséges készítmények.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.12.21 16:58

Boldog karácsonyt!
--------
Bővebben:
Patikamentes, békés, boldog karácsonyt kívánok a Napi.hu munkatársainak és a kommentelőtársaknak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html