Az egészségügy jöhet a kombájnok után

A kisvállalkozások körében tavaly a mezőgazdasági beruházások biztosították a lízingpiac növekedését – derül ki a CIB-csoport adataiból. A koronavírust övező gazdasági környezetben idén az egészségügyi beruházások jelenthetik a növekedés területét.
Herman Bernadett, 2020. március 30. hétfő, 12:14
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Miközben a lízingpiac 2019-ben összesen hét százalékkal növekedett*, addig a CIB Lízing közel 43 százalékkal növelte lízing kihelyezéseit.

Kombájnok a fókuszban

A kisvállalkozások által megkötött lízingszerződések értékét 2019-ben közel 40 százalékkal növelte a CIB, ennek a növekedésnek csaknem négyötödét a mezőgazdaság adta. A mezőgazdasági gépeken túl az ipari berendezések és a járműflották beszerzése is hozzájárult a növekedéshez.

Kombájnok, valamint arató- és cséplőgépek finanszírozására kötötték a legnagyobb értékű lízingszerződéseket a CIB kisvállalati ügyfelei. Ezekre átlagban 80-100 millió forintot folyósítottak, jellemzően 20-30 százalékos önerő mellett. A számokból az is kiderül, hogy javarészt mezőgazdasági kisvállalkozások finanszírozzák fejlesztéseiket a Növekedési Hitelprogram fix lízingkonstrukciójában.

Kombájn helyett egészségügy

A CIB kisvállalkozásokkal megkötött lízingszerződései az eszközértéket nézve a következőképpen néz ki: 80 százalékot tesznek ki a mezőgazdasági gépek, közel 8 százalékot a tehergépkocsik, közel 7 százalékot egyéb gépek és közel 5 százalékot a kishaszongépjárművek.

A növekedés területét jelenthetik a jövőben az egészségügyi beruházások, tavaly a megkötött lízingszerződések kevesebb mint 1 százaléka irányult ilyen eszköz beszerzésére.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK