Egy vállalkozón több mint 300 milliót vasalna be a NAV

Csalás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Nógrád Megyei Főügyészség egy salgótarjáni férfival szemben, aki mintegy 343 millió forintnyi adót nem fizetett be a költségvetésbe - írta közleményében a főügyészség.
Domokos Erika, 2018. augusztus 31. péntek, 19:32
Fotó: Istockphoto

A 48 éves férfi 2009-2011-ben két vállalkozásnak is vezető tisztségviselője volt, ekkor döntött úgy, hogy megtartja magának a bevétele államnak járó részét is - írta a nógrádi főügyészségre hivatkozva a hvg.hu.

A vádlott cégei főként fa- és építőanyag-nagykereskedelemmel foglalkoztak, a férfi ezért nagy mennyiségben vásárolt fenyő fűrészárut különböző szlovák cégektől, melyet aztán magyarországi építőanyag-kereskedéseknek értékesített tovább. A férfi mindeközben hat, gazdasági tevékenységet ténylegesen nem is végző vállalkozástól olyan számlákat szerzett be, amelyek alapján úgy tűnt, hogy a faárut ezektől a cégektől vásárolta volna.

A férfi a hamis számlákat vállalkozásai könyvelésében, adóbevallásaiban is feltüntette, így kevesebb adót fizetett be, mint kellett volna. Ezzel összesen 343 205 135 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását, közügyek gyakorlásától való eltiltást indítványozott a vállalkozóval szemben, és azt is kérte a bíróságtól, hogy tiltsa el a férfit attól, hogy a jövőben gazdasági társaság vezető tisztségviselője lehessen.

HOZZÁSZÓLÁSOK