Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Parlament gazdasági és informatikai bizottsága által a letelepedési államkötvény kibocsátására Kínában és Vietnamban feljogosított vállalkozás, a Hungary State Special Debt Fund (89 Nexus Way, Camana Bay, Grand Cayman KYI-907) vállalkozás, bár a Kajmán-szigeteken bejegyzett, nem off-shore cég - állapította meg ki Rogán Antal, a bizottság elnöke írásos válaszában, amely Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője kérdése nyomán született.

A kormánypárti politikus érvelése szerint ugyanis offshore cégnek az tekinthető, amely nem fedi fel tulajdonosait. Márpedig a gazdasági bizottság a bevándorlási program kapcsán csak és kizárólag olyan cégeket hagy jóvá, amelyek feltárják valódi tulajdonosaikat. Ebben az esetben is ez történt, a cég tulajdonosai felfedték magukat. A cég fő tulajdonos a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, a kínai-magyar kapcsolatok elkötelezett építője, hiszen a Wanhua tulajdonában áll a legnagyobb kínai-magyar közös tulajdonú vállalat, a BorsodChem Zrt. is - sorolta Rogán.

A kérelemben szereplő cég további tulajdonosainak neve is nyilvános: Boros Attila, Lian Wang (korábban a Deutsche Bank és a Morgan Stanley munkatársa) és Jonathan Chan az üzleti életben ismert nevek, tapasztalatuk és feddhetetlenségük megkérdőjelezhetetlen - olvasható a válaszban. Mivel a jóváhagyott vállalkozás külföldön forgalmaz magyar állampapírt, külföldi jog alapján jön létre és működik.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló, 2007. évi II. törvény szerint az Országgyűlés gazdasági bizottsága választja ki és hagyja jóvá, hogy egy harmadik országban, mely vállalkozás jogosult ilyen értékpapír kibocsátására az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-vel szerződést kötni. Az ÁKK csak az állampapírok kibocsátásával és a kijelölt vállalatokon keresztüli forgalmazással foglalkozik.

Rogán egy korábbi becslése szerint a következő két-három évben egymilliárd euró értékben vásárolhatnak letelepedési államkötvényt olyan külföldiek, akik könnyebben szeretnék megszerezni a tartózkodási engedélyt. Személyenként legalább 250 ezer eurónyit ((mintegy 75 millió forint) kell jegyzeni és legalább öt évi megtartani. Így a politikus szavaiból az következik, hogy mintegy 4 ezer vásárlóval kalkulál. Az ötéves, minden év december 20-án induló kötvény devizaneme euró, alapcímlete 250 ezer euró lesz, abból egy naptári évben egy sorozatot hoz majd forgalomba az ÁKK Zrt.