Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A különbözet jórészt azt mutatja, hogy mintegy 650 milliárd forintot végleg elengedtek a bankok a devizahiteleseknek. Lakossági devizahitelből mindössze 303 milliárd forint maradt a bankoknál, de az adatok nem véglegesek.

Ma jelentek meg azok az MNB-statisztikák, amelyek először mutatják, mekkora tartozás-elengedést hoztak az elszámolások a lakosságnak. A bankoknak ugyanis március 31-éig kellett elszámolniuk a forintosításra kerülő devizahitelekkel kapcsolatos változásokat saját belső nyilvántartásaikban.

A 3720 milliárd forintnyi devizahitelből mindössze 303 milliárd forint maradt, a forinthitelek állománya viszont 3181 milliárd forintról 5911 milliárd forintra nőtt.

Az MNB közleménye alapján tranzakciós alapon 680,4 milliárd forinttal csökkent a lakosság devizahitel-állománya. Ebből mintegy 650 milliárd forintot hozott az elszámolás: ezt véglegesen elengedték a bankok, mintegy 2730 milliárd forintnyi jelzáloghitelt pedig forintosítottak.

Ezen fenti adatokban a pénzügyi vállalkozások követelései például nincsenek benne. A bankok és fióktelepek forintosítandó jelzáloghiteleinek elszámolási összegére vonatkozóan az MNB tavaly novemberben 695 milliárd forintos becslést tett közzé, amelyhez már egészen közel áll a 650 milliárd forintos mostani adat. Ehhez jönnek még hozzá az alábbiak, közelítve a végső számot a korábban közölt 900-1000 milliárd forinthoz:

  • 118 milliárd forintnyi lakáshitelt és szabad felhasználású jelzáloghitelt még nem forintosítottak a bankok (további 185 milliárdnyi devizahitelt elvileg nem is fognak), így lehet, hogy még az elszámolási adat sem teljes,
  • a lezárt hitelekre visszajáró több mint 100 milliárd forintnyi elszámolási összeg nincs benne a statisztikában,
  • pénzügyi vállalkozások és bizonyos kisebb hitelintézeti szereplők adatait nem tartalmazza a friss statisztika,
  • a nem jelzálogfedezetű hitelekre értelmezésünk szerint nem vonatkozott a március 31-ei könyvelési határidő, így még ez is tovább növelheti a végleges elszámolási összeget,
  • a forinthitelesek csak nyáron kerülnek sorra.

Az MNB adataiból az is kiderült, hogy 22,5 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést a bankok márciusban, vagyis a februári megtorpanás (12,4 milliárd) után ismét magához tért a lakáshitelezés, így az egy évvel korábbihoz képest a kihelyezésekben 55 százalékos a bővülés.