Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közbeszerzési Hatóság (KH) közbelépése nyomán egy százmilliós munkától esett el a Közgép Zrt. és konzorciumtársa. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az M85-ös gyorsforgalmi út Csornát elkerülő szakasz II. ütemének építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás gépi és kézi földmunkáinak elvégzésére kiírt közbeszerzésén május 18-án a Közgép és a Leveller Építőipari Kft. közös ajánlatát választotta ki nyertesnek.

A cégek az előzetesen nettó 120 millió forintra becsült munka elvégzésére 99 millió forintos árajánlatot tettek. Összesen négyen nyújtottak be ajánlatot, de a nyertes konzorciumon kívül a többi pályázó ajánlatát érvénytelennek minősítette a NIF. Ezek árajánlatai alacsonyabbak voltak, mint a nyertesé.

Régészeti feltárás földmunkái
(ajánlattevők és árajánlatok, M Ft)
Platina-Bau Zrt. - ArcheoGép Kft.61,9
Ex Voto Kft.69,7
Salisbury Kft.76,2
Közgép Zrt. - Leveller Kft.99,0
Forrás: kozbeszerzes.hu

Az egyedüli érvényes ajánlatot benyújtó Közgép-Leveller konzorciumot választotta nyertesnek a NIF, de szerződést nem kötött vele, mert közben az egyik vesztes, a Platina-Bau Zrt. jogorvoslatot kezdeményezett (május 28-án) az eljárással kapcsolatban a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD). (Amíg ugyanis folyamatban van a jogorvoslati eljárás, nem köthetnek a felek szerződést, ha csak nem engedélyezi ezt külön a KD.) A döntőbizottság másfél hónappal később, július 13-án kiadott határozatával elutasította a kérelmet, nem talált jogsértést a közbeszerzés lebonyolítása során.

Szerződést azonban ezt követően sem kötött a NIF a nyertessel. A KD négy nappal később hozott határozatot egy másik ügyben, ami végül a Közgép közbeszerzésekből való kizárásához vezetett. Ezt a jogorvoslati eljárást a Közgép kezdeményezte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közbeszerzése ellen, amely a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése megvalósítására szólt, s ezen a Közgépet hamis adatszolgáltatásra hivatkozva kizárták az eljárásból.

A KD július 17-ei határozatában elutasította a Közgép kérelmét, és felkérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy a Közgépet és a gönyűi tenderen kapacitásnyújtó vállalkozóját, a szerb Ortacko Drustvo Kompanija Stokic Od.-t tegyék a közbeszerzésekről eltiltottak listájára. (A hamis adatszolgáltatást azzal merítették ki a cégek, hogy a szerb vállalkozó kompjának zárt fedélzetének területe a Magyar Narancs információi szerint nem érte el az 500 négyzetmétert, csak 452,6 négyzetméter volt - hogy ez mennyiben befolyásolta volna a kikötőépítést, nem vizsgálta a KD). Ezzel a cégek - a jogsértéstől, az ajánlattétel idejétől - 2015. június 5-től nem indulhatnak három évig semmilyen magyarországi közbeszerzésen. (A Közgép ez ügyben augusztus 7-én indított újabb jogorvoslati kérelmét is elutasította a KD, érdemi vizsgálat nélkül.) A kikötő továbbfejlesztését az A-Híd, a Swietelsky és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége által alkotott konzorcium végezheti el közel hétmilliárd forintért.

A Győr-Gönyű kikötő-tender ajánlattevői
(árajánlat, milliárd Ft)
Közgép Zrt.- Kötiviép'B Kft.6,673
A-Híd Zrt.-Swietelsky Vasúttechnika Kft.-Mészáros és Mészáros Kft.6,891
Duna Aszfalt Kft.6,891
Strabag-MML Kft.7,096
Forrás: kozbeszerzes.hu

Nem kötöttek szerződést, a KH közbelépett

Előbb a Platina-Bau folyamatban lévő jogorvoslati eljárására, majd a Közgép miatti kizáró ok fennállására hivatkozva nem kötött szerződés a céggel a NIF - úgy, hogy a csornai földmunkák elvégzésére szóló közbeszerzés kiírásakor és a nyertes kiválasztásakor még nem állt fenn a Közgép közbeszerzésekből történő kizárása.

A Közbeszerzési Hatóság közbelépett, és megoldotta a NIF dilemmáját, hivatalból indított a KD-nél jogorvoslati eljárást a NIF közbeszerzése ellen. A döntőbizottság augusztus 28-án megsemmisítette az eljárást lezáró (a Közgépet nyertesnek nyilvánító) döntést, így a NIF-nek 30 napon belül új lezáró döntést kell hoznia.

A KD 16 oldalban közzétett határozatában vezeti le, hogy miért semmisíti meg a több mint három hónappal korábbi, május 18-án hozott eljárást lezáró döntést. A közbeszerzési törvény szerint az ajánlatkérő az eljárásról készült írásbeli összegzést (az ajánlatok értékelését, a nyertes kiválasztását) az ajánlattevőknek történő kiküldésétől számított 20. napig egy alkalommal módosíthatja, ha észleli, hogy az eredmény törvénysértő volt és a módosítás orvosolja a jogsértést. Mivel ez a 20 nap már rég letelt, a NIF nem módosíthatta a korábban meghozott döntését.

A KH kezdeményezésére indult jogorvoslati eljáráson a KD viszont abból indult ki, hogy egy közbeszerzési eljárás nem az eredményhirdetésig és nem a szerződéskötésig tart, hanem az eljárás eredményéről szóló hirdetmény közzétételéig, s addig bármikor kizárható egy ajánlattevő az eljárásból (jelen esetben azért, mert a NIF eljárása alatt állt be a Közgép közbeszerzésekről történő kizárása).

A 85-ös főút Csornát elkerülő szakaszának I. ütemét (12,5 kilométer hosszan) a Közgép Zrt. és a Strabag Általános Építő Kft. alkotta konzorcium építette. Az erre kiírt közbeszerzést 2013 májusában nettó 29,98 milliárd forintos ajánlattal nyerték meg a cégek (a szerződés eredetileg becsült értéke nettó 17,5 milliárd forint volt).