Egyesül a CIB és az IEB tulajdonosa?

Az olasz Sanpaolo IMI SpA pénzintézet felvásárlására készül a szintén olasz Banca Intesa SpA, a dél-európai állam második legnagyobb bankja – jelentették be ma az érintettek.
NAPI Online, 2006. augusztus 24. csütörtök, 14:17
Fotó:

A társaságok egyesülésével Olaszország legtöbb fiókjával rendelkező pénzintézete jöhet létre. A két bank igazgatótanácsa a hét végéig ül össze, hogy döntsön a menedzsmentek felvetéséről. A mai hírre az Intesa árfolyama több mint 8,6 százalékot ment fel, a Sanpaolo részvénye pedig 8 százalékot drágult.

A Sanpaolo piaci értéke 28,6 milliárd euró. Az új pénzügyi csoport létrejötte esetén 6320 fiókkal és több mint 100 ezer alkalmazottal rendelkezik majd Olaszországban, a házasság évente 1 milliárd eurós megtakarítást hozhat. A piac az árfolyamok alapján jó ötletnek tartja az egyesülést, de vannak olyan elemzők is, akik szkeptikusak az ügylettel kapcsolatban, ugyanis szerintük az Intesa és a Sanpaolo nagyon hasonló intézmények, így a szinergia-lehetőségek limitáltak.

Ha mégis nyélbe ütik az üzletet, akkor a fúzió minden bizonnyal érinti a magyar piacot is, hiszen mindkét cégnek van itteni érdekeltsége. A SaoPaolo-csoporthoz tartozik ugyanis az Inter-Európa Bank, a Banca Instea pedig a CIB Bank tulajdonosa.

HOZZÁSZÓLÁSOK