Egyharmados létszámcsökkentés a Piszke Papírnál

Másfélszáz embert bocsátanak el, két lépésben.
NAPI Online, 2008. november 3. hétfő, 12:48
Fotó:

A lábatlani Piszke Papír Zrt. 431 dolgozójából két lépcsőben, összesen 147 embert bocsátanak el; az üzemi tanács leépítésről kifüggesztett tájékoztatóját egy névtelenséget kérő dolgozó juttatta el az MTI-hez hétfőn.

"Bizonyos tevékenységeket csökkenteni kell, hogy profitábilis maradjon a vállalat" - név nélkül nyilatkozva, összesen ennyit közöltek az MTI többszöri érdeklődésére a Piszke Papír titkárságán a minden harmadik dolgozót érintő elbocsátás indokáról.

A napokban több helyen megjelent a hír, hogy a vállalat alkalmazottai nem kapják meg a nekik járó étkezési utalványt. Erről cég több dolgozója elmondta, három hónapja nem vették kézhez az étkezési utalványt. A bérpapírokon szereplő megjegyzés szerint; "az étkezési bónok későbbi időpontban kerülnek kifizetésre." A munkások úgy tudják, ebben a hónapban megkapják az elmaradt juttatást.

Az MTI információi szerint a vállalat első lépcsőben már 104 fő leépítését bejelentette az esztergomi munkaügyi központban. A dolgozóknak november 10-én délben, a gyár területén kívüli szakszervezeti könyvtárban szerveznek állásbörzét, ahol kezelni próbálják a várhatóan megjelenő feszültségeket.

Az üzemi tanács és a cégvezetés megállapodott abban, hogy a munkahelyi védelem alatt állók, és az olyan családok esetében, ahonnan egy főnél több dolgozik a papírgyárban, figyelembe veszik a szakszervezet ajánlásait, valamint a betegszabadságon lévőkkel egyezségre törekednek.

Az első lábatlani papírgyártó gépet 1925 februárjában helyezték üzembe. 1950-ben az üzem felvette a Lábatlani Papírgyár nevet, 1973 tavaszán már 28 ezer tonnás kapacitással működött. A vállalatot 1993-ban privatizálták, a görög Zeritis-csoport tulajdonába került, és részvénytársasággá alakult. Lábatlanon egyebek közt toalettpapírt, papírszalvétákat és háztartási papírtörlőket gyártanak.

Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a Szentendrei Papírgyár, és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt. A Piszke Papír honlapja szerint a lábatlani cég 2000-ben a Zeritis-csoport több mint 150 millió dolláros árbevételének csaknem egyharmadát adta.

HOZZÁSZÓLÁSOK