Egymilliárd gyorssegélyt nyújt a kormány Mezőhegyesen

Megalapította a kormány mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Decemberben egymilliárdos támogatást nyújtanak az új cégnek, majd kétszer ötmilliárd forintos fejlesztést terveznek - írta az agrarszektor.hu.
portfolio.hu, 2016. november 23. szerda, 10:20
Fotó: Napi.hu

A kormány november 8-ai döntése alapján több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva megalapította a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. A két társaság összevonásával létrejött új szervezet 8500 hektár szántón és 1500 hektár erdős területen fog gazdálkodni - mondta Lázár János.

A kormánydöntés végrehajtásával Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozását kívánják létrehozni - idézte a minisztert az agrarszektor.hu. Az új társaságnak mintegy 400 foglalkoztatottja lesz, területének döntő része hibrid kukorica vetőmag termelésre alkalmas, öntözhető és 75 százalékban 45 aranykorona értékű - ismertette Lázár János.

A kormány még decemberben egymilliárd forintos támogatást nyújt a cégnek működőképessége fenntartásához, és kétszer öt milliárd forintos fejlesztést tervez.

A kétszer ötmilliárd forintos fejlesztésből egy új központi telephely megépítését tervezik a helyi ipari parkban, ahol egy XXI. századi, legmodernebb technológiával felszerelt szárító és tároló kapacitást hoznak létre. Sürgős a szintén megvásárolt tehenészet modernizálása is, ahol mintegy 1000 fejőstehenet és 800 növendék marhát tartanak. A tervek szerint a modernizálás 3-5 milliárd forintba fog kerülni. Fejleszteni kívánják a gépparkot is, hiszen az extra minőségű földterület megműveléséhez megfelelő minőségű erőgépekre van szükség - tette hozzá Lázár János.

Az új szervezet létrehozásával az állam 32 műemlék épületnek is gazdája lett, az ingatlanvagyon felmérése és a felújításokhoz szükséges előkészítő munka is megkezdődik 2017 elején - mondta a miniszter. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK