Egymilliárdos bevételt hoztak a túlsúlyos járművek a Közútnak

A túlsúlyos kamionok a schengeni akadály megszűntével már nem állíthatók meg a határon, az utakat fokozottan rongáló járművek azonban fennakadnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tranzitútvonalak mentén létesített ellenőrző pontjain - olvasható a Világgazdaságban.
Domokos Erika, 2020. február 5. szerda, 07:29
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A belső schengeni határokon át elsősorban Ausztria és Szlovákia felől érkeznek Magyarországra az Európai Unióban megengedett 11,5 tonnánál nagyobb tengely- és 40 tonnánál nagyobb össztömegű közúti áruszállító járművek, - írta az MTI a VG-re hivatkozva.

A Magyar Közút (MK) 22 helyen 32 mérőállomást működtet és továbbiakat is telepít, a tranzitútvonalak lefedettsége csaknem 100 százalékos. Az útburkolat alá épített berendezéseken évente 3,5 millió kamion halad át. A gyanúsakat félreterelik, megmérik és szükség esetén tájékoztatják az adóhatóságot vagy a rendőrséget, mert a Magyar Közút nem szedhet bírságot.

A túlsúlyos, valamint a túlméretes szállítmányok legális közlekedtetéséhez tavaly 130 ezer engedélyt adott ki a cég, az ezért kiszámlázott 1,1 milliárd forint eljárási költséget a saját működésére fordíthatja.

Három okból kell szabályozni a túlsúlyos járművek közlekedését: az úthálózat állagának megóvása, a versenysemlegesség fenntartása és a közlekedésbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében - mondta a lapnak Szerencsi Gábor, a Magyar Közút igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK