BUX
40021

Egymilliárdot kérnek a FlyBalaton ingatlanaiért

Ismét eladásra hirdették meg a FlyBalaton repülőtér ingatlanait, nettó egymilliárd forintért. Meghosszabbították a sármelléki reptér üzemeltetési szerződését.

Körtési Zsolt, 2011. augusztus 25. csütörtök, 14:48

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Néhány nappal azután, hogy a felszámoló Vectigalis Zrt.-nek sikerült megállapodnia a sármelléki FlyBalaton repülőtér üzemeltetésének további feltételeiről a Magyar Turisztikai Holding Zrt. (MTH) új tulajdonosával, a Turisztika Hungária Kft.-vel (TH), újra meghirdette értékesítésre a Cape Clear Aviation Repülőtér Üzemeltető és Fejlesztő (CCA) Kft. tulajdonában lévő reptéri ingatlanokat − tájékoztatta lapunkat Varga Jenő, a Vectigalis elnök-vezérigazgatója.

A több mint 1500 négyzetméteres utasforgalmi terminált, a 480 négyzetméteres úgynevezett rendőrségi épületet, az üzemanyagtöltő állomást és a kiszolgáló létesítményeket, eszközöket kizárólag egyben, változatlanul nettó egymilliárd forintért kínálják megvételre. Pályázni szeptember 12-ig lehet.

Varga elmondta, az új üzemeltetővel egyetértettek abban, hogy az egész balatoni térség szempontjából rendkívül fontos légibázis a jövőben csak akkor működhet eredményesen, ha az ügyben érintett valamennyi szereplő szorosan együttműködik. A CCA ingatlanjait és eszközeit kizárólag a repülőtér bérleti, illetve üzemeltetési jogával együtt lehet megfelelően hasznosítani. Ezt a jogot 50+50 évre tavaly tavasszal a két tulajdonos önkormányzat, a zalavári és a sármelléki több száz millió forintért eladta az SCD-csoportnak, amely a nyár közepén a Balaton-fejlesztési program több más elemével, illetve cégével, az MTH-val együtt továbbadta a TH-nak.

Varga Jenő egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy az új tulajdonos potenciális vevő lehet a CCA vagyonelemeire, vagy esetleg a bérleti és üzemeltetési jog értékesítésében gondolkodik. Úgy tűnik, a társaság a légibázis további, a partnerek számára is kiszámítható működését tartja a legfontosabb feladatnak. Arra is van esély, hogy az üzemeltetésbe másokat is bevonjanak.

Az egykor a szovjet hadsereg által használt mintegy 400 hektáros repülőtér a rendszerváltást követően került a zalavári és a sármelléki önkormányzat tulajdonába. Az üzemeltetésre létrehozták a Zalavár-Sármellék Airport Kft.-t, a cég 2004-ben − 99 évre szóló bérleti szerződéssel − az ír és magyar üzletemberek által alapított CCA irányítása alá került. 2008-ban már 150 ezer utas fordult meg a légibázison, és a teherszállítás is egyre jelentősebb volt, de a gazdasági válság megpecsételte a több mint 800 millió forintos adósságot felhalmozó cég sorsát, a repteret 2009 őszén kénytelenek voltak bezárni. 2010 tavaszán nyitott újra, miután az itt lévő ingatlanokat és eszközöket a Vectigalis bérbe adta az SCD-csoporthoz tartozó FB Airport Kft.-nek.