BUX
39663

Egymilliós bírság diszkriminációért

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatában egymillió forintos bírságot szabott ki a Malév egyik leányvállalatával, a földi kiszolgálással foglalkozó Malév GH Zrt.-vel szemben, mert az diszkriminálta egy munkavállalóját szakszervezeti tevékenysége miatt.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 11:39

A szakszervezeti tisztségviselő szerint 2009 végén azért nem hosszabbították meg magasabb szintű munkaköri kinevezését, mert a munkáltató túlságosan „aktívnak" értékelte a szakszervezetben végzett munkáját, valamint emiatt csökkent a fizetése is.

A tisztségviselőnek többek között szerepe volt a Malév GH Zrt.-nél 2009 végén szervezett sztrájkban is. Szerinte szakszervezeti tevékenysége volt az oka annak is, hogy kevesebb továbbképzésen vehetett részt.

Az EBH 2010. július 23-i határozatában megállapította az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, és egymillió forint bírságot szabott ki a cégre. A bírság kiszabásakor a hivatal azt is figyelembe vette, hogy a Malévhoz hasonló, nagyszámú munkavállalót foglalkoztató szervezetnél különösen fontos a megfelelő szakszervezeti érdekképviselet biztosítása, amely egyben alkotmányos alapjog is.