A határozatból kiderül, hogy az ügy 2016 tavaszán indult, akkor írta ki az MNB az országos pénzügyi fogyasztóvédelmi hálózat kialakítására és működtetésére a tendert, mind a 19 megyeszékhelyre. A Bill-Account Könyvelési és Tanácsadó Kft. a budapesti, a székesfehérvári és a kecskeméti irodára adott be ajánlatot, ezeket az MNB érvénytelennek nyilvánította és a véleményét fenntartotta az előzetes vitarendezés során is. Az indoklás szerint nem volt szakmai ajánlatnak tekinthető a cég beadott pályázatában szereplő dokumentum.

Így került az ügy a kdb elé még 2016-ban. A döntőbizottság úgy vélte, hogy a Bill-Account ajánlatai érvényesek voltak, továbbá megsemmisítette az eljárást lezáró döntést és 1 millió forintra bírságolta az MNB-t, mint ajánlatkérőt.

Ebbe az MNB nem nyugodott bele és a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól kért jogorvoslatot. A bíróság azt mondta, hogy a kdb abban is döntött, amit a Bill-Account nem kért, jogi szaknyelven szólva túllépte a kereset korlátját. Ezért a kdb-nek meg kellett volna ismételnie az eljárást, ez ellen viszont a szervezet kért felülvizsgálatot a Kúriától.

A legfőbb bírói fórum jóváhagyta a korábbi bírósági ítéletet, így a kdb most volt kénytelen újabb határozatot hozni az ügyben. A mostani eljárásban kiderült, hogy az MNB által kifogásolt szakmai ajánlat megfelelő, ezzel pedig jogot sértett. Így a kdb megsemmisítette a Bill-Account részére - az előzetes vitarendezésre - küldött válaszát. Miután az eljárást lezáró döntést is megsemmisítette a kdb, így a jogorvoslati eljárás is megszűnt. Viszont maradt az MNB-re kiszabott 1 millió forintos bírság,

A határozat nem tér ki rá, de az MNB azóta régiónként írta ki a pénzügyi fogyasztóvédelmi irodák kialakítására és működtetésére a tendereket. Nemrégiben egy ilyenen (a Szekszárdon) nyert például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület is.

Nem ez az első alkalom, hogy a döntőbizottság egy állami szerv ellen dönt. Néhány hete a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt marasztalták el.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.