Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az első öt hónapban a magyarországi bankok 314 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez éves összevetésben 36 százalékos emelkedésnek felel meg. A 3-12 hónapos kamatperiódusú, azaz változó kamatozású lakáshitelek összege 15 százalékkal, 76 milliárd forintra csökkent.

Örömteli, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknél csökkenés következett be. Ez ugyanis arra utal, hogy a hitelfelvevők egyre jobban tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknél a kamatok emelkedése azonnal megjelenik a törlesztőrészletekben, ezáltal kockázatosabbak a több évre vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelekhez képest - véli Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

A minimum 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek összege 2018 első öt hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ami 26 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Bár a teljes piachoz mérve az ilyen lakáshitelek aránya alacsony, de a következő időszakban egyre népszerűbbek lehetnek ezek a konstrukciók.

Ennek az októbertől hatályos új szabályozás is lökést adhat. Onnantól ugyanis kizárólag a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd az 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztés limit.

A portál elemzése szerint július elején a legolcsóbb, legalább 10 évig fix törlesztésű - 10 millió forintos és 20 éves futamidejű - lakáshitelek bőven 5 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm) voltak elérhetőek, ami 70 ezer forint alatti kiadást jelent. Ezeknél a konstrukcióknál is jelentős különbségek lehetnek, ezért a hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódni - tette hozzá Trencsán Erika.

Fotó forrása: StockSnap.