Egyre drágul a gabona - mi lesz az aratással?

Bár a betakarítható mennyiség a csapadékszegény időjárás miatt csökkenhet a hazai búzatáblákon, az árakra pozitívan hatott az aszály híre. A búza mellett a kukorica világpiaci jegyzése is alaposan megugrott - olvasható a Magyar Időkben.
K. Kiss Gergely, 2017. június 18. vasárnap, 15:07
Fotó: Napi.hu

Országosan mintegy száz milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, ami nem túl jó hír a búzának, de hosszú távon a kukoricának sem. Ha nem változik az időjárás, idén korábban kezdődik az aratás és kevesebb termény kerülhet a magtárakba. E hét elején derült ki, hogy a hazai termelők tízszázalékos kiesésre számítanak az aszály miatt. Mindez azt jelentheti, hogy a múlt évi ötmillió tonnás össztermés négy és félmillió tonna körül lehet 2017-ben.

A Magro.hu online piactér elemzése szerint a jelenség nem csak a magyar termelőket érinti, idén más államokban is a vártnál alacsonyabb lehet a betakarítható mennyiség. A kereskedelem azonnal reagált a módosított előrejelzésekre. Az aszálytól való félelem miatt az utóbbi hetekben felfelé mozdult el a búza világpiaci ára. A Magro elemzése szerint a drágulás vélhetően nem tart majd sokáig, hamarosan ismét stabilizálódhatnak az árak - idézi a lap. Lassú, de emelkedő trendben mozog a búza jegyzése a párizsi árutőzsdén, legutóbb 169,50 eurós értéken zárult a termény kereskedése, ami az időszak legmagasabb szintjét jelenti. A chicagói piacon is lassú tempóban erősödött a búza jegyzése.

A magyar piacot továbbra is a kivárás jellemzi. Az árutőzsdén alacsony az érdeklődés a búza iránt, ahogyan az azonnali piac sem pörög. Az étkezési búzával hozzávetőlegesen 46 ezer, a takarmánybúzával pedig 42 ezer forint környékén kereskednek.

A kukorica esetében élénkebb a forgalom a hazai piacon. A tőzsdei árfolyam továbbra is stabilnak mondható, március elsejétől - egy apróbb áprilisi ingadozástól eltekintve - tartósan 44 ezer forintért lehet jegyezni a terményt.

A Magro.hu korábban túltermelést jelzett előre.

HOZZÁSZÓLÁSOK