Idén az első háromnegyed évben az átlagos fizetési határidő növekedésnek indult. Míg 2014-ben és 2015-ban még átlagosan 26 nap körül alakultak a számlafizetési határidők, addig idén már a 27,5 nap közelében járnak. A hosszabbodó szerződéses határidők ellenére a fizetési késedelmek is romló tendenciát mutatnak a piacon a Bisnode legfrissebb  adatai szerint. Az átlagos késedelem jelenleg meghaladja a 17 napot, míg korábban még csak 15 nap körüli késések voltak jellemzőek.

Nemcsak az átlagos késedelem nőtt 2015-höz képest, hanem a késve fizetett számlák aránya is 0,7 százalékponttal nőtt. Ezzel együtt még mindig a számlák csaknem kétharmadát pontosan fizetik a cégek, ami másfél százalékponttal meghaladja a 2014-est.

A legkisebb fizetési határidőt az oktatással, valamint a művészettel, szórakoztatással és szabadidős tevékenységgel foglalkozó cégeknél mérték, ezeknél ugyanis nem éri el a 15 napot a számlák lejárati dátuma. Ugyancsak alacsony (18 nap alatti) fizetési határidőt kapnak szállítóiktól a bútorgyártó, az egészségügyi, illetve a vendéglátóipari cégek. A szigorú fizetési határidők nyomán pedig egyre kevesebb cég tudja tartani a fizetési határidőket, így ezen ágazatoknál egytől-egyig növekedett a késéssel befizetett számlák aránya az elmúlt egy évben.

A leggyorsabban fizető ágazatok (átlagos fizetési határidő. I-IX., nap)
SorrendÁgazat20152016
1.Oktatás16,414,5
2.Művészet, szórakoztatás, szabadidő15,314,8
3.Bútorgyártás16,416,1
4.Humán-egészségügyi, szociális ellátás16,616,4
5.Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás17,417,3
Forrás: Bisnode

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban lehet számolni, ahol meghaladja a 40 napot az átlagos számlafizetési határidő. Ezekben az ágazatokban, valamint a gumitermékek gyártásában - a korábban is magasnak számító 37 nap feletti fizetési határidők ellenére - tovább növekedett a szállítók által meghitelezett napok száma. E szektorokban a fizetési határidők mellett növekedett a lejáratig fizetett számlák részaránya is az elmúlt 12 hónapban. A papíriparban továbbra is 35 nap körül mozognak az átlagos fizetési határidők, ennek ellenére ebben az iparágban a második legalacsonyabb a határidőben kifizetett számlák részaránya.

A megyék közül a legnagyobb fizetési késedelemmel Szabolcs-Szatmár-Beregben kell számolni, ahol a késedelemmel fizető cégek utalásaira több, mint 31 napot kell várnunk a lejáratot követően. A második és harmadik legtöbbet késő Fejér és Vas megye a lejáratot követően átlagosan 23, illetve 22 nappal fizet. A legpontosabban - átlagosan 11 nap késéssel - Zala és Nógrád megye vállalkozásai tesznek eleget fizetési kötelezettségeiknek. Őket 12 napos átlaggal Somogy és Baranya megye követi .- derül ki a Bisnode adataiból.